News Flash:

"Pozitia copilului", de Calin Peter Netzer, a castigat marele premiu si trofeul UCIN

6 Mai 2014
1868 Vizualizari | 0 Comentarii
Filmul "Pozitia copilului", in regia lui Calin Peter Netzer, a castigat marele premiu si trofeul Uniunii Cineastilor din Romania (UCIN) pe anul 2013, la gala care a avut loc luni seara, la Cinema Studio din Capitala.

 Gala premiilor Uniunii Cineastilor din Romania (UCIN) reprezinta aprecierea juriului desemnat de UCIN pentru cele mai importante realizari cinematografice si de televiziune ale anului precedent.

Astfel, la gala de luni seara, premiul pentru regie le-a fost acordat ex-aequo lui Adrian Sitaru, pentru filmul "Domestic", si Ancai Damian, pentru pelicula "O vara foarte instabila". Calin Peter Netzer, regizorul lungmetrajului "Pozitia copilului", a fost, de asemenea, nominalizat pentru acest premiu.

Adrian Sitaru a fost si castigatorul premiului pentru scenariu, cu filmul "Domestic". Razvan Radulescu si Calin Peter Netzer ("Pozitia copilului") si Marian Crisan ("Rocker") s-au aflat in cursa pentru acest premiu.

Filmul "Domestic" a mai obtinut un premiu la gala UCIN, Adrian Silisteanu fiind recompensat pentru cea mai buna imagine. Viorel Sergovici ("Funeralii fericite") si Tudor Mircea ("Rocker") s-au aflat pe lista nominalizatilor la premiul pentru cea mai buna imagine.

Alexandra Alma Ungureanu ("Rocker") a castigat premiul pentru cele mai bune costume. La acest premiu au mai fost nominalizate Maria Miu ("Funeralii fericite" si "Domnisoara Christina") si Malina Ionescu ("Domestic").

Premiul pentru cea mai buna scenografie i-a revenit lui Cristian Niculescu, pentru filmul "Domestic". La aceasta categorie au mai fost nominalizati Mihai Dorobantu, pentru filmul "Funeralii fericite", si Alexandra Alma Ungureanu, pentru pelicula "Rocker".

Actrita Ioana Flora a fost castigatoarea premiului pentru interpretare feminina, pentru rolul din filmul "Déjà vu". Luminita Gheorghiu ('Pozitia copilului") si Ana Ularu ("O vara foarte instabila") au fost, de asemenea, nominalizate pentru acest premiu.

In ceea ce priveste premiul pentru interpretare masculina, acesta a fost castigat de Cristian Ioan Gutau, pentru rolul din filmul "Killing Time". Dan Chiorean ("Rocker") si Adrian Titieni ("Domestic") s-au aflat pe lista nominalizatilor la acest premiu.

Premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin i-a revenit actritei Valeria Seciu, pentru interpretarea din filmul "Roxanne". La acest premiu au mai fost nominalizate actritele linca Goia ("Pozitia copilului) si Diana Cavallioti ("O vara foarte instabila").

Alin State a castigat premiul pentru cek mai bun rol secundar masculin, pentru interpretarea din filmul "Rocker". Nominalizati la aceasta categorie au mai fost si Marian Ralea, pentru rolul din "Sunt o baba comunista", si Florin Zamfirescu, pentru rolul din "Killing Time".

Premiul pentru celmai bun montaj i-a revenit lui Ioan Ioachim Stroe, pentru filmul "O vara foarte instabila". Totodata, la acest premiu au fost nominalizati Dana Bunescu ("Pozitia copilului") si Tudor Pojoni ("Rocker").

La categoria "cea mai buna coloana sonora", premiul a fost castigat de Mihai Bogos, Kai Tebbel si Olaf Mehl, pentru filmul "Rocker". Pentru acest premiu au fost nominalizati si Cristian Tarnovetchi, Dana Bunescu si Cristinel Sirli ("Pozitia copilului"), acesta din urma fiind selectat si pentru coloana sonora a filmului "O vara foarte instabila".

Nathan Larson a castigat preniul pentru cea mai buna muzica, pentru filmul "O vara foarte instabila". Vasile Sirli ("Sunt o baba comunista") si Jon Wygens ("Domnisoara Christina") s-au aflat, de asemenea, pe lista nominalizatilor la acest premiu.

La gala de luni seara, juriul a acordat premiul Opera Prima ex-aequo regizorilor Iulia Rugina, pentru lungmetrajul de debut "Love Building", si lui Tudor Cristian Jurgiu, pentru filmul "Cainele japonez". La aceasta categorie a mai fost nominalizat Valentin Hotea, pentru filmul "Roxanne".

De asemenea, la gala UCIN a fost acordat premiul pentru cel mai bun producator de film, care i-a revenit lui Gabi Antal ("Domnisoara Christina"). Pentru aceasta distinctie, au mai fost nominalizati Ada Solomon si Dan Chisu.

Un alt premiu acordat la gala de luni seara a fost cel pentru cea mai buna imagine a unui documentar de televiziune. Castigator a fost ales Sorin Chivulescu, pentru filmul "Frescele calatoare". Nominalizat la aceasta categorie a fost si Francisc Mraz, pentru filmele "Nicolae al lui Ion al lui Iacob" si "Duhul lazilor trup - Sculptorul Mircea Roman".

In ceea ce priveste premiul pentru cel mai bun film experimental, acesta a fost castigat de Florin Piersic Jr, pentru pelicula "Killing Time". La aceasta categorie a mai fost propus si filmul "Déjà vu", de Dan Chisu.

"Puterea celor 10 luni", de Adrian Baluta, a castigat premiul pentru cel mai bun film de animatie, pentru care au mai fost nominalizate peliculele "Stop", de Ion Octavian Frecea, si "2", de Ilinca Seda.

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de fictiune i-a revenit lui Liviu Sandulescu, pentru filmul "Betoniera". Pentru acest premiu au mai fost nominalizati Radu Jude, pentru "O umbra de nor", si Andrei Nicolae Teodorescu, pentru "Brigada neagra".

"Afacerea Tanase", in regia lui Ionut Teianu, a castigat premiul pentru cel mai bun documentar. Nominalizate la acest premiu au fost si documentarele "Calea soaptelor", de Andrei Magalie, si "Cazuti in cursa", de Carmen Moise.

De asemena, la gala UCIN au fost acordate premiile academice ale Uniunii Cineastilor. Astfel, Luminita Gheorghiu a primit premiul academic al UCIN, pentru rolurile din filmele "Pozitia copilului" si "Sunt o baba comunista". Acelasi premiu i-a revenit si lui Dan Pita, pentru importanta contributie la dezvoltarea artei cinematografice romanesti. Totodata, prof. univ. dr. Manuela Cernat a primit premiul academic al Uniunii Cineastilor, pentru remarcabila contributie in domeniul teoriei si istoriei filmului si pentru o cariera academica de exceptie in invatamantul vocational universitar.

Silvia Kerim a primit premiul de excelenta al Uniunii Cineastilor, pentru importanta contributie in domeniul literar si cinematografic. Bujor T. Ripeanu a primit premiul de excelenta al Uniunii Cineastilor, pentru 60 de ani de activitate deosebita in domeniul criticii si istoriei filmului romanesc, iar Eusebiu Stefanescu a primit premiul de excelenta al Uniunii Cineastilor, pentru prestigioasa activitate in domeniul filmului, teatrului si invatamantului universitar.

Totodata, Victoria Marinescu a primit diploma de excelenta a Uniunii Cineastilor, pentru remarcabila contributie la dezvoltarea artei filmului de televiziune.

Tot luni seara, Uniunea Cineastilor i-a acordat lui Klaus Eder, secretar general al Federatiei Internationale a Presei Cinematografice (FIPRESCI), titlul de membru de onoare si trofeul UCIN.

Postul de televiziune TVR 2 a primit premiul Uniunii Cineastilor din Romania, pentru proiectul "Duminica filmului romanesc".

La gala premiilor Uniunii Cineastilor au fost acordate si distinctiile anuale ale Asociatiei criticilor si filmologilor din cadrul UCIN. Astfel, premiul "Ion Cantacuzino" pentru publicistica cinematografica, pentru articolele publicate in presa scrisa si online, i-a fost acordat Irinei Trocan. De asemenea, Dominique Nasta a primit premiul George Littera, pentru volumul "Contemporary Romanian Cinema, an Unexpected Miracle". O mentiune speciala, pentru videobook-ul "Limbajul imaginii filmate", i-a fost acordata Marinei Roman si lui Ion Bucheru.

La gala UCIN de luni seara au fost acordate diplome regizorului Calin Peter Netzer, pentru cel mai bun film al anului - "Pozitia copilului" -, precum si pentru cel mai bun regizor, pentru acelasi film. Premiul pentru cea mai buna actrita, pentru rolul din "Pozitia copilului", i-a fost acordat Luminitei Gheorghiu, iar premiul pentru cel mai bun actor i-a revenit lui Victor Rebengiuc, pentru rolul din filmul "Cainele japonez".

Corul Madrigal, sub bagheta dirijorului Voicu Popescu, a deschis si a inchis gala UCIN, iar, in timpul evenimentului, cei prezenti la Cinema Studio au putut admira eseul vizual "Chipul", a carui coregrafie si interpretare i-au apartin Lilianei Iorgulescu.

Premiile Uniunii Cineastilor din Romania au fost acordate pentru prima data in 1971. Pentru editia de anul acesta, premiera celor 73 de productii inscrise in concurs a avut loc in perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2013.

Din juriul galei, prezidat de academicianul Razvan Theodorescu, au facut parte Serban Marinescu, Cristian Tudor Popescu, Doru Mitran, Irina Gardescu, Mihai Surubaru, Ioana Corciova, Silvia Cusursuz, Calin Stanculescu, Stefan Velniciuc si Cornelia Tautu.

Printre laureatii UCIN s-au numarat de-a lungul timpului Lucian Pintilie, Dan Pita, Andrei Blaier, Constantin Vaeni, Mircea Daneliuc, Alexandru Tatos, Stere Gulea, Nae Caranfil, Hanno Hoffer, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Cristi Puiu, Catalin Mitulescu, Radu Muntean, Marian Crisan, Adrian Sitaru, Calin Peter Netzer.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0854 (s) | 23 queries | Mysql time :0.035528 (s)