vineri, 26 aprilie, 2024

Pozitia oficiala a Arhiepiscopiei Iasilor in legatura cu elevul agresat de preot la Botosani

Distribuie:

Publicat:

Mai multe anchete au fost deschise in cazul preotului din Botosani, acuzat ca a batut pana la lesin un copil pentru ca a refuzat sa se inchine la ora de religie. Baiatul a suferit o comotie cerebrala si este  internat in spital. Parintii lui il acuza pe preot ca a fugit din clasa, fara sa-i ofere ajutor. Biserica dezaproba faptele preotului si spune ca ar putea sa-i retraga binecuvantarea. 

Iata pozitia oficiala a Arhiepiscopiei Iasilor in legatura cu elevul agresat de preot la Botosani

'''Evaluand cazul preotului profesor acuzat ca ar fi agresat vineri, 22 martie 2019, la ora pranzului, un copil de la Scoala Primara din localitatea Baranca (judetul Botosani), avem argumente pentru a sustine ca acuzatiile sunt, in covarsitoarea lor majoritate, cu totul nefondate. Este dureros ca s-au preluat in spatiul public spusele familiei copilului ca si cum acestea ar fi intrutotul adevarate, fara a acorda prezumtia de nevinovatie partii acuzate. S-a intoxicat opinia publica intr-un mod stupefiant, incurajandu-se nu doar anticlericalismul, ci si escaladarea unui presupus conflict interreligios. Manipularea a mers atat de departe incat, spre exemplu, un post de televiziune central a prezentat cazul de la Baranca folosind in bucla imagini blurate de la un caz de acum cativa ani ca si cum ar fi fost secvente ale conflictului de zilele trecute.

Revin cu detalii despre ceea ce s-a intamplat vineri. Acel copil, nefiind de confesiune ortodoxa, nu avea obligatia de a participa la ora de religie, dar putea asista cu conditia sa nu deranjeze. Nu i s-a cerut nici un fel de implicare in activitatea didactica, cu atat mai putin sa faca rugaciunea de la final sau sa faca semnul Crucii. De-a lungul orei a deranjat in multe feluri clasa si chiar a adresat numeroase injurii si amenintari la adresa preotului. Nu dam detalii pentru ca nu ne dorim sa stigmatizam acel copil. La iesirea din clasa, cand preotul l-a rugat sa-i spuna tatalui sau sa vina la scoala, acel baiat a dat sa-l lovesca pe preot cu piciorul, moment in care acesta l-a prins de urechi si l-a scos afara. A fost o reactie de moment, de scurta durata. Asa cum am afirmat in toate declaratiile, nimic, absolut nimic nu poate scuza aceasta reactie a preotului! Este inadmisibil si din punct de vedere pedagogic, dar mai ales din punct de vedere crestin a folosi orice fel de violenta, in orice grad.

Totusi, de aici pana la acuzatiile ca l-ar fi dat cu capul de pereti pana la sange, ca preotul ar fi iesit afara si i-ar fi amenintat si pe ceilalti copii, ca acel copil ar fi lesinat si cazut intr-un sant – e o distanta uriasa! E clar ca s-a dorit exacerbarea unei situatii – repet, cu totul regretabila! -, din motive pe care cu siguranta autoritatile le vor elucida. Pana la finalizarea anchetei, avem insa cateva marturii video de la camerele de supraveghere, care aduc anumite clarificari (din pacate, nu exista o filmare chiar de la momentul incidentului, neexistand o camera video montata in interior). Pe primele secvente se poate vedea cum iese din scoala copilul care acuza ca ar fi fost lovit, urmat de alti copii. Este primul care iese, alergand, si singurul care poarta si haine de culoare visinie. Nu se vede nici un preot iesind dupa ei si amenintand, desi special este lasata filmarea sa curga pana la minutul 1 si 10 secunde al montajului pe care-l puteti urmari.

Pe secventele urmatoare se mai poate vedea, pe o inregistrare facuta cu alte doua camere de supraveghere publica, cum copilul merge fara nici un fel de probleme spre casa. Aceste secvente sunt, credem, edificatoare pentru a respinge fara dubii macar o parte dintre acuzatii. Speram ca si celelalte aspecte, cu privire la ceea ce s-a intamplat in clasa, vor fi lamurite in cel mai scurt timp. De mentionat ca, in urma dialogului purtat cu autoritatile din Primarie si cele de la Scoala, am aflat ca preotul se bucura de o foarte buna reputatie si ca este apreciat inclusiv de primarul care – cred ca in context are relevanta – nu este de religie ortodoxa.'' a mentionat Pr. Consilier Constantin Sturzu purtator de cuvant al Arhiepiscopiei Iasilor

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img