joi, 28 martie, 2024

Prabusirea lui Vladimir Putin: Trei scenarii posibile pentru Rusia

Distribuie:

Publicat:

Rusia se confrunta cu o criza guvernamentala care ar putea schimba radical aceasta tara in anii ce urmeaza.

Potrivit lui Nikolai Petrov, expert de la Departamentul de Afaceri Externe al Consiliului European, guvernul presedintelui rus Vladimir Putin ar putea esua mai repede decat si-ar imagina unii, chiar anul viitor, relateaza Business Insider.

Iar acest esec ar putea avea consecinte puternice pentru toata Rusia, ducand la cea mai mare schimbare de regim si la crearea de noi institutii in toate colturile tarii.

Petrov, care a fost presedintele think tank-ului Carnegie Moscow Center, considera ca aventura militara actuala a Rusiei, anihilarea totala a oricaror miscari politice de opozitie, economia in prabusire si faptul ca Putin detine pe deplin puterea – toate acestea nu pot avea decat trei rezultate.

1. Putin reuseste sa indrepte relatiile cu Occidentul si sa consolideze economia

In cel mai bun scenariu, Putin reuseste sa repare relatiile cu Occidentul, care s-au deteriorat masiv dupa interventia Kremlinului in conflictele din Ucraina si Siria. In plus, Vladimir Putin ar putea numi un politician (macar aparent) liberal intr-o pozitie importanta, pentru a le arata liderilor occidentali ca ia in serios reformarea Rusiei.

O asemenea miscare, sustine Petrov, “ar trimite un semnal pozitiv Occidentului. In acelasi timp, ar contribui la echilibrarea balantei dintre liberali si siloviki (denumire pentru politicienii care provin din securitate sau armata) din guvern”.

Prin faptul ca macar da impresia ca vrea sa isi reformeze tara, in timp ce isi diminueaza implicarea militara in conflictele din alte tari, Putin ar transmite semnalul ca isi modereaza retorica anti-Occident.

Chiar daca se va intampla asa, asta nu va face decat sa amane rezolvarea problemelor Rusiei, ele nu vor disparea. Nu va rezolva esecul Moscovei de a implementa reforme substantiale in politica si economie. Nici nu va veni cu o solutie pentru dezechilibrul politic, creat de faptul ca toata puterea este de mult timp in mainile lui Putin.

In schimb, acest scenariu ar salva regimul rusesc de la un esec imediat. In acelasi timp, ar fi doar un prim pas din seria de ample reforme pe care Kremlinul ar trebui sa le deruleze.

2. Putin este inlocuit

In cel de-al doilea scenariu, Putin este inlocuit de un succesor mai tanar. Asta ar contribui la rezolvarea dezechilibrului politic masiv din Rusia, pentru ca, aproape sigur, ar reduce puterea pe care o are presedintia si ar oferi mai multa autoritate institutiilor existente, sustine Petrov.

Acesta a precizat, insa, ca schimbarea lui Putin ar veni la pachet cu multiple dificultati, pentru ca “este necesar ca sistemul sa fie reconstruit din temelii”.

“Tranzitia de putere relativ ordonata care a urmat dupa moartea lui Iosif Stalin – de exemplu – nu se poate repeta, din cauza lipsei unei institutii precum Partidul Comunist care sa tina tara unita. In schimb, cercul de apropiati al presedintelui Putin si-ar pierde puterea odata cu plecarea sa”, a explicat expertul.

Totodata, inlocuirea lui Putin nu ar face decat sa castige ceva mai mult timp pentru Rusia. Un nou lider tot ar trebui sa se ocupe de multe din aceleasi probleme cu care se confrunta astazi Putin, cum ar fi o elita politica cu membri dispusi sa se intoarca unul impotriva celuilat pentru profit sau lipsa transparentei si eficientei institutiilor statului.

3. Rusia ar putea vedea o schimbare de regim

Nemultumirile fata de guvern si prabusirea autoritatii centrale ar putea transforma Rusia, in cuvintele in Petrov, intr-o “federatie de corporatii”.

In cazul acesta, diversele centre de putere din Rusia – cum ar fi companii ale oligarhilor, agentii guvernamentale si puteri regionale precum Cecenia – ar putea concura pentru suprematie.

Astfel, Rusia s-ar transforma intr-o natiune de puteri care detin controlul local, dar care concureaza intre ele pentru a detine puterea centrala.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img