vineri, 19 aprilie, 2024

Preşedinţia ucraineană salută ‘intenţiile şi eforturile’ Occidentului şi Moscovei pentru reducerea tensiunilor

Distribuie:

Publicat:

Preşedinţia ucraineană a salutat marţi "intenţiile şi eforturile" SUA, Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi Rusiei menite să reducă tensiunile din jurul Ucrainei în cadrul unei serii de negocieri ruso-occidentale, săptămâna aceasta, informează AFP.

"Nu putem decât să salutăm intenţiile şi eforturile SUA şi Rusiei, NATO şi Rusiei în vederea reducerii tensiunilor şi soluţionării tuturor problemelor comune la masa negocierilor", a declarat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei ucrainene, Serghei Nikiforov, într-un mesaj video.

Tensiunile din jurul Ucrainei, care luptă din 2014 împotriva separatiştilor proruşi în est, au escaladat în ultimele luni, în timp ce Rusia, acuzată că ar pregăti un atac, a comasat trupe la frontieră.

Rusia doreşte garanţii din partea Occidentului privind oprirea extinderii NATO către frontierele sale, în special în Ucraina, potrivit Agerpres.ro.

SUA şi Rusia au început luni, la Geneva, o primă rundă de negocieri, în încercarea de a dezamorsa această criză. Chiar dacă nu a fost anunţat niciun progres, cele două puteri au convenit să continue dialogul pentru a da o şansă diplomaţiei.

"Avem încredere în partenerii noştri şi în declaraţiilor lor, conform cărora nicio decizie privind soarta Ucrainei nu va fi luată pe la spatele nostru", a comentat Nikiforov.

Potrivit acestuia, Kievul are şi el "tot interesul pentru o reglementare în cel mai scurt timp a conflictului" din estul Ucrainei, "mai ales pe cale paşnică". "Suntem gata să căutăm soluţii în toate formatele", a adăugat el.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img