vineri, 29 martie, 2024

Preşedintele Aleksandr Lukaşenko convoacă referendumul pentru amendarea Constituţiei în 27 februarie

Distribuie:

Publicat:

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a convocat joi pentru 27 februarie referendumul pe tema amendamentelor la Constituţie, între care unele prevăd limitarea mandatelor prezidenţiale şi, de asemenea, acordă imunitate celui considerat ultimul dictator al Europei, potrivit EFE.

"Aprobaţi modificările şi completările la Constituţia Republicii Belarus?", este întrebarea la care vor fi invitaţi să răspundă belaruşii.

Noul preşedinte al Comisiei Electorale Centrale, Egor Karpenko, a anunţat că va organiza vineri o şedinţă pentru a aborda pregătirile pentru consultarea populară.

Potrivit proiectului noii variante a Constituţiei, viitorul şef al statului va putea ocupa funcţia doar două mandate a câte cinci ani fiecare, clauză care exista deja, dar pe care Lukaşenko a modificat-o în 2004 pentru a rămâne la putere, potrivit Agerpres.ro.

Această clauză nu se aplică actualului preşedinte, ci celui care va fi ales în cazul organizării de noi alegeri prezidenţiale.

Preşedintele nu poate fi revocat din funcţie decât de Adunarea Populară din Belarus, structură menţionată în noua variantă a Constituţiei drept "cel mai înalt organism reprezentativ".

Articolul 89 prevede că, după ce va părăsi postul, preşedintele nu poate fi urmărit penal, ceea ce îi garantează imunitatea lui Lukaşenko, aflat la putere din 1994.

Aleksandr Lukaşenko, care – potrivit opoziţiei – a fost reales în mod fraudulos în august 2020, este acuzat că a ordonat reprimarea violentă a protestelor antiguvernamentale, torturarea deţinuţilor în secţiile de poliţie şi penitenciare, condamnarea arbitrară a politicienilor, activiştilor şi jurnaliştilor la pedepse lungi cu închisoarea.

Proiectul de Constituţie stipulează dreptul la întrunire, inclusiv desfăşurarea de manifestaţii, mitinguri şi pichete, precum şi dreptul de asociere sub formă de partide, deşi regimul a reprimat violent protestele paşnice ale opoziţiei, care s-au declanşat în urma fraudei electorale.

Potrivit modificărilor constituţionale, rusa şi belarusa sunt limbile oficiale ale statului; finanţarea electorală externă este interzisă şi se promovează dezvoltarea energiei nucleare în scopuri paşnice.

Într-o tentativă de a surmonta criza politică din 2020, Lukaşenko s-a înţeles cu preşedintele rus Vladimir Putin să modifice Constituţia.

Totuşi, opoziţia se teme că Lukaşenko va modifica Constituţia pentru a rămâne la putere, fie ca şef de stat, fie ca preşedinte al Adunării Populare din Belarus.

Opoziţia din exil cere noi alegeri fără participarea lui Lukaşenko, eliberarea tuturor deţinuţilor şi urmărirea în justiţie a oficialilor care au ordonat reprimarea violentă a protestelor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img