sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost prezent la discuțiile cu privire la proiectul Planul Național de Investiții (PNI) ”Anghel Saligny”

Distribuie:

Publicat:

Mircea Abrudean, Secretar General adjunct al Guvernului, s-a întâlnit, marti, 31 august, cu primarii UAT-urilor din județ și reprezentanții autorităților publice județene, unde au fost purtate discuții pe marginea proiectului Planului Național de Investiții (PNI) ”Anghel Saligny”.

Prezent la întâlnire, președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a vorbit despre formula de repartizare bugetară aplicată de Guvern, care determină ca anumite comune să nu aibă resursele financiare pentru buna funcționare, solicitând ca pentru bugetul din 2022 să se aibă în vedere o modificare a indicilor de corecție, astfel încât comunitățile să beneficieze de sume rezonabile, care să le permită să funcționeze.

Dumitru Buzatu consideră că, în prezent, PNI se derulează pe repede înainte, fără a da posibilitatea primarilor să întocmească proiecte într-o formă foarte bună.

”Programul Național de Investiții, despre care ați vorbit, are o componentă principală rețelele de apă și canalizare. Majoritatea județelor, în afară de cele câteva județe care au accesat POIM, au pregătite aplicații de accesare a POIM-ului. Ele stau în așteptare, iar lucrurile trenează foarte mult și, din păcate, exercițiul de finanțare se încheie în curând. Cred că va fi o fugă, pentru că este o foame mare de investiții în administrația noastră, determinată și de faptul că primarii, ca orice gospodar, vor să facă anumite lucruri în comunitate. S-a început un proces de modernizare, care este destul de cuprinzător, prin PNDL. Noi am atras prin PNDL peste 200 milioane de euro, echivalentul unui exercițiu financiar de atragere a fondurilor europene. Lucrurile acestea au generat mulțumiri, dar și nemulțumiri, pentru că sunt comunități care nu au intrat pe nici un program și nu au nici un orizont acum unde să depună proiecte. Nu avem nici o cale de acces imediată la finanțări. Ar trebui făcut un calendar, astfel încât să li se permită primarilor să depună proiecte într-o formă foarte bună”, a spus președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img