joi, 28 martie, 2024

Preşedintele Germaniei face apel la negocieri rapide pentru formarea unui guvern de coaliţie

Distribuie:

Publicat:

Preşedintele german, Frank-Walter Steinmeier, a făcut apel luni la marile partide ale ţării să formeze rapid un guvern, în timp ce au apărut tensiuni între liderii politici privind negocierile pentru formarea unei noi coaliţii de guvernare conduse de către conservatori, relatează agenţia DPA.

''Simţim cu toţii că oamenii din Germania aşteaptă de peste patru luni de la alegeri ca un nou guvern să fie format'', a declarat Steinmeier.

Ca şef al statului cu un rol în mare măsură ceremonial, Steinmeier va avea un cuvânt de spus în ce priveşte decizia de a organiza noi alegeri dacă la negocieri nu se ajunge la formarea unei noi coaliţii.

Social-democraţii (SPD, centru-stânga) au decis duminică, în cadrul unei conferinţe speciale, lansarea de convorbiri pentru formarea unei coaliţii cu conservatorii cancelarului Angela Merkel – Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi ramura sa bavareză, Uniunea Creştin-Socială (CSU).

''Cu o viziune a lumii de dincolo de frontierele Germaniei, este necesar de asemenea un guvern german care să ajute la reinstaurarea păcii şi a ordinii în regiunile de criză ale acestei lumi'', a mai spus Steinmeier, care a fost ministru de externe din partea SPD în ultimul guvern de coaliţie al dnei Merkel.

Numărul mare de delegaţi social-democraţi care au respins duminică negocierile cu conservatorii arată profunda divizare din cadrul SPD în ce priveşte aderarea la o alianţă sub conducerea cancelarului Merkel.

Doar 56,4 % din cei 642 de delegaţi social-democraţi au votat în favoarea unei alianţe cu conservatorii, în timp ce 43,5 % au respins susţinerea pentru un al patrulea mandat al dnei Merkel, după ce la alegerile din septembrie 2017 SPD a obţinut cel mai slab rezultat al său din 1949.

În cursul zilei de luni, dna Merkel va prezida o reuniune a liderilor de partid ce are drept scop să traseze un cadru al negocierilor pentru coaliţie care ar urma să se formeze luna viitoare.

În caz de succes, negocierile pentru formarea unui nou guvern ar duce la constituirea celei de-a treia ''mari coaliţii'', a marilor partide sub conducerea Angelei Merkel, de când ea a venit la putere în urmă cu peste 12 ani.

Dar, subliniind runda dificilă de negocieri privind coaliţia cu care se confruntă partidele, CDU/CSU şi-a exprimat opoziţia faţă de schimbări în acordurile care au fost deja încheiate între partide.

''Nu poţi pune acum sub semnul întrebării ceea ce s-a discutat deja'', a declarat Joachim Hermann, ministrul bavarez de interne şi lider al CSU, într-un interviu difuzat luni de cotidianul Bild. El s-a referit la acordul convenit între CDU/CSU şi SPD în cadrul discuţiilor preliminare pentru coaliţie care s-au încheiat pe 12 ianuarie.

''Dacă încerci să redeschizi unele părţi, atunci vei redeschide întregul pachet'' de măsuri, a avertizat Annegret Kramp-Karrenbauer, ministru-preşedinte al Saarland şi membru important al CDU, într-un interviu la radioul public german SWR.

Liderul social-democrat Martin Schulz a avertizat CDU/CSU că se vor confrunta cu negocieri dure, după ce le-a spus delegaţilor SPD că el ar aduce îmbunătăţiri la pachetul de măsuri convenit deja în cadrul discuţiilor preliminare.

Ele includ decizii privind politica referitoare la refugiaţi şi piaţa muncii, precum şi cererea SPD pentru o transformare radicală a sistemului german de asigurări medicale.

''Poziţia SPD de negociere este una puternică'', a declarat Schulz după reuniunea pe care a avut-o luni cu grupul său parlamentar, înlăturând preocupările în legătură cu rezistenţa din cadrul SPD faţă de negocierile privind coaliţia, spunând: ''Un mandat este un mandat''.

În comentariile sale făcute duminică, dna Merkel nu a spus cât de multe schimbări ar fi dispusă să accepte în domeniile deja convenite pentru a forma un nou guvern, afirmând pur şi simplu că proiectul de acord va reprezenta ''paramentrii'' în care partidele vor negocia.

AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img