joi, 28 martie, 2024

Preşedintele Parlamentului European dă ordine Comisiei Europene: Îi cere să aplice mecanismul care leagă fondurile UE de respectarea statului de drept

Distribuie:

Publicat:

Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a anunţat miercuri că a trimis o scrisoare Comisiei Europene în care îi cere să aplice fără întârziere mecanismul care leagă accesarea fondurilor europene de respectarea statului de drept, avertizând că în caz contrar va sesiza justiţia europeană, transmite AFP.

Scrisoarea trimisă şefei executivului UE, Ursula von der Leyen, 'invită Comisia să-şi îndeplinească obligaţiile în calitate de garant al tratatelor şi să asigure aplicarea deplină şi imediată a reglementării privind respectarea statului de drept', a declarat Sassoli în faţa eurodeputaţilor reuniţi în sesiune plenară, scrie Agerpres.ro.

'Dacă nu va exista o reacţie a Comisiei în termenul prevăzut de tratate, vom interveni în faţa Curţii de Justiţie' a UE, a adăugat Sassoli, evocând urgenţa de a sancţiona 'încălcări flagrante ale principiilor statului de drept de către anumite state membre'.

Conform articolului 265 din tratatul UE, în caz de încălcare a tratatelor, statele membre sau instituţiile pot sesiza CJUE, dar această acţiune 'nu este admisibilă decât dacă instituţia sau organul vizat/ă a fost în prealabil invitat/ă să acţioneze' şi nu a dat curs într-un termen de două luni.

Rezultat al unui dificil compromis intervenit în 2020, acest mecanism permite Comisiei Europene să suspende sau să restrângă accesul la finanţări europene al unui stat membru în caz de încălcare a principiilor statului de drept ce aduce atingere bugetului UE.

Însă, în faţa ameninţărilor Ungariei şi Poloniei cu veto la planul de redresare şi rezilienţă şi la bugetul multianual european pentru 2021-2027, statele membre au acceptat ca acest mecanism să nu fie aplicat înainte ca CJUE să se pronunţe asupra validităţii sale.

Budapesta şi Varşovia au sesizat la începutul lunii martie Curtea de la Luxemburg pentru a fi anulat, însă decizia nu este aşteptată mai devreme de câteva luni.

În ce-i priveşte, eurodeputaţii consideră că mecanismul este aplicabil imediat. Într-o rezoluţie adoptată pe 10 iunie, ei i-au dat termen preşedintelui PE până pe 24 iunie pentru a cere executivului UE să-şi 'îndeplinească obligaţiile'.

Ungaria şi Polonia sunt în colimatorul Bruxelles-ului mai ales din cauza reformelor acuzate că subminează independenţa justiţiei.

Comisia Europeană, care a publicat pe 17 iunie 'liniile directoare' de aplicare a mecanismului, dă asigurări că 'este deja în curs de a supraveghea posibile încălcări', şi reaminteşte că reglementarea va fi retroactivă de la 1 ianuarie 2021, data intrării efective în vigoare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img