miercuri, 27 martie, 2024

Preşedintele Sergio Mattarella convoacă o nouă rundă de consultări pentru formarea guvernului la 7 mai

Distribuie:

Publicat:

Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, a convocat o nouă rundă de consultări la 7 mai pentru a discuta despre formarea unui nou guvern şi pentru a încerca să pună capăt blocajului politic ce durează de nouă săptămâni după alegerile din martie încheiate fără niciun câştigător clar, relatează Reuters.

Mattarella a avut deja două runde de negocieri cu liderii de partide, însă acestea nu au dus la deblocarea situaţiei. Fără efect au fost alte două eforturi de mediere purtate de preşedinţii parlamentului.

Un oficial din cadrul preşedinţiei a spus joi că şeful statului se va vedea luni cu reprezentanţii partidelor, după care va anunţa următorii paşi. El are puţine opţiuni rămase la dispoziţie, iar apelurile la organizarea de noi alegeri s-au înmulţit.

La alegerile naţionale de la 4 martie, cele mai multe mandate au fost câştigate de o alianţă de centru-dreapta condusă de formaţiunea anti-imigraţie Liga, iar partidul anti-sistem Mişcarea 5 Stele s-a clasat, individual, cel mai bine. Partidul Democrat, de centru-stânga, a ieşit pe poziţia a treia.

O serie de veto-uri încrucişate au împiedicat până acum partidele să ajungă la un acord de coaliţie, fricţiunile şi frustrările crescând de la o zi la alta.

O sursă din cadrul preşedinţiei a declarat miercuri pentru Reuters că şeful statului nu va cere organizarea de noi alegeri în iunie, înainte de vacanţa de vară, preferând în schimb să încerce să găsească un guvern provizoriu care să redacteze bugetul pentru 2019.

Dacă liderii partidelor vor refuza să susţină un astfel de guvern, care cel mai probabil ar fi condus de o figură din afara politicii, atunci ar avea loc noi alegeri în toamnă, probabil în octombrie.AGERPRES/

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img