vineri, 29 martie, 2024

Preşedintele Sergio Mattarella le oferă partidelor mai mult timp să încerce formarea unui guver

Distribuie:

Publicat:

Preşedintele italian Sergio Mattarella va acorda mai mult timp partidelor Liga şi Mişcarea 5 Stele pentru a încerca să ajungă la un acord de guvernare după nouă săptămâni de blocaj politic, a declarat joi o sursă din cadrul preşedinţiei, potrivit Reuters.

Cele două partide, care sunt ostile restricţiilor impuse de bugetul Uniunii Europene şi au făcut promisiuni electorale a căror implementare ar însemna cheltuirea mai multor miliarde de euro, i-au cerut miercuri şefului statului 24 de ore pentru a vedea dacă pot ajunge la o înţelegere.

O sursă apropiată de Mişcarea 5 Stele a declarat pentru Reuters că cele două formaţiuni ar putea avea nevoie "de câteva zile suplimentare" pentru a obţine un acord.

Italia este în blocaj politic de la alegerile naţionale din 4 martie, când cele mai multe mandate au fost câştigate de o alianţă de centru-dreapta condusă de formaţiunea anti-imigraţie Liga, iar partidul anti-sistem Mişcarea 5 Stele s-a clasat, individual, cel mai bine. Partidul Democrat, de centru-stânga, a ieşit pe poziţia a treia.

Mişcarea 5 Stele a semnalat de mai multe săptămâni că este dispusă să formeze o coaliţie cu Liga, dar nu şi cu aliatul electoral al acestui partid, fostul premier Silvio Berlusconi.

După ce mult timp s-a împotrivit, Berlusconi şi-a dat în cele din urmă acceptul miercuri seară, spunând că Liga poate discuta cu Mişcarea 5 Stele.

Retragerea lui Berlusconi a îndepărtat un obstacol în calea unui acord, dar chiar şi aşa negocierile pentru formarea unui guvern între liderul Mişcării 5 Stele, Luigi Di Maio, şi liderul Ligii, Matteo Salvini, nu vor fi simple.

Mişcarea 5 Stele se bucură de cel mai mare sprijin în sudul sărac al Italiei, în timp ce baza electorală a Ligii se află în nordul bogat. În timp ce Mişcarea 5 Stele vrea să introducă beneficii sociale generoase, Liga vrea mai curând să reducă taxele. AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img