vineri, 29 martie, 2024

Preasfințitul Ignatie, așteptat de o mare de credincioși la Schitul „Pogorarea Sfantului Duh” – Drăgești

Distribuie:

Publicat:

În Duminica Pogorârii Sfântului Duh, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, va sluji la Schitul „Pogorârea Sfântului Duh” – Drăgești, al Mănăstirii Rafaila, protopopiatul Vaslui. În fiecare an

Duminica Pogorârii Sfântului Duh este sărbătorită în mod deosebit de sute de credincioşi la Schitul Drăgeşti din judeţul Vaslui. Sfânta Liturghie dedicată hramului sfântului lăcaş va fi săvârşită de Preasfinţitul Părinte Episcop Ignatie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Sute de credincioși sunt așteptați la marele eveniment. Preasfințitul Ignatie este așteptat cu mare nerabdare de oamenii din zona. Ierarhul vine la Drăgeşti pentru a înălţa rugăciuni în Duminica Rusaliilor, una dintre cele mai însemnate sărbători din calendarul Bisericii noastre. Preasfinţia Sa este aşteptat cu multă emoţie de copii și credincioși. Va fi oficiată Sfânta Liturghie în interiorul lăcaşului de închinăciune, împodobit cu o catapeteasmă deosebită, dar şi cu obiectele necesare desfăşurării sfintelor slujbe. Pelerinii prezenţi vor participa la o agapă frăţească, oferită de obştea Schitului Drăgeşti.
Aşezare monahală vizitată de doi mari duhovnici

Construirea aşezământului monastic de la Drăgeşti a început în 1999. Biserica nouă a fost ridicată în 2002, iar clopotniţa în 2005 de Petrică Ciornei, un bun creştin. La construcţia sfântului lăcaş s-a remarcat Schipor Arcadie şi fiii săi, o echipă de meseriaşi din comuna Laura. Clopotele sunt confecţionate la Baia Mare, iar tabla din cupru de pe acoperiş provine de la întreprinderea Metrom din Braşov.

Materialul lemnos din care este ridicată biserica mănăstirii provine din Ocolul Fălciu. În exterior, bârnele sunt îmbrăcate cu fibre de sticlă, operaţiune executată de inginerul Romică Scafariu. Chiliile sunt făcute din fostele barăci de la fosta Cooperativă Agricolă de Producţie. Un privilegiu deosebit pentru Schitul „Pogorârea Sfântului Duh“ a fost dat de vizitele vrednicului de pomenire arhimandrit Teofil Părăianu de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus. De asemenea, la Schitul Drăgeşti a poposit pentru a sluji vrednicul de pomenire arhimandrit Justin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă din judeţul Neamţ. În biserica schitului se află fragmente din moaştele mai multor sfinţi ai Bisericii noastre: Sfântul Trifon Românul, Sfântul Siluan Atonitul, Sfântul Sofronie, Sfnţii Părinţi ucişi în Mănăstirea „Sfântul Sava“, Sfinţii Martiri căzuţi în închisoarea de la Aiud, în timpul regimului ateo-comunist, s.a. Părintele stareţ Vichentie Lupu, alegând loc pentru ctitorirea schitului, s-a condus după cuvintele Cuviosului Isaia Pustnicul: „De pleci să locuieşti într-un loc, să nu voieşti să-ţi tai repede o chilie spre locuinţă până ce nu afli felul de vieţuire al locului, ca nu cumva să ai acolo sminteală, fie pentru grija (ce ţi-o dă), fie pentru că vei vedea pe vreunii care (nu-ţi plac), fie pentru sminteala prietenilor. Căci de eşti înţelept, vei cunoaşte în puţine zile tot ce-ţi va fi spre moartea sau spre viaţa ta“.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img