joi, 18 aprilie, 2024

Precizarile ISU VASLUI despre arderea miristii, vegetatiei uscate si a resturilor vegetale

Distribuie:

Publicat:

Arderea miristii, vegetatiei uscate si a resturilor vegetale se executa numai dupa obtinerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de aparare impotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul ministrului administratiei si internelor nr. 163/2007.

Arderea vegetatiei uscate si a resturilor vegetale se executa cu respectarea urmatoarelor prevederi generale:

conditii meteorologice fara vant;
colectarea in gramezi a vegetatiei uscate si a resturilor vegetale in cantitati incat arderea sa poata fi controlata;
executarea arderii in zone care sa nu permita propagarea focului la fondul forestier/constructii si sa nu afecteze retelele electrice, de comunicatii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
curatarea de vegetatie a suprafetei din jurul fiecarei gramezi pe o distanta de 5 m;
desfasurarea arderii numai pe timp de zi;
asigurarea mijloacelor si materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
supravegherea permanenta a arderii;
stingerea totala a focului inainte de parasirea locului arderii;
interzicerea acoperirii cu pamant a focarelor.
La executarea arderii vegetatiei uscate si a resturilor vegetale in cadrul gospodariei cetatenesti, conditia de la lit. d) nu este obligatorie.
Emiterea permisului se face prin grija primarului de catre seful Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta (SVSU) sau persoana desemnata in acest sens.
Distrugerea prin ardere a deseurilor, resturilor menajere si vegetatiei uscate se efectueaza cu respectarea prevederilor art. 52, alin. 3, lit.b si art. 94, alin1, lit. n din Legea nr.265/2006 pentru aprobarea O.U.G. nr. 195/2005 privind protectia mediului, care se refera la obligativitatea obtinerii acceptului Agentiei de Protectia Mediului si informarea in prealabil a SVSU in cazul arderii miristilor, stufului sau vegetatiei ierboase, respectiv interzicerea folosirii focului deschis pe teritoriul ariilor naturale protejate.
Pe timpul arderii resturilor vegetale cetatenii sunt obligati:
sa mentina focul in perimetrul aprobat si asigurat;
sa supravegheze permanent zona in care efectueaza arderea resturilor vegetale
sa asigure dotarea minima cu mijloace de prima interventie;
sa anunte imediat SVSU al localitatii, primaria si pompierii militari, in situatia in care exista pericolul extinderii focului in afara perimetrului aprobat.
Se excepteaza de la OBTINEREA PERMISULUI DE LUCRU CU FOCUL numai executarea arderii vegetatiei uscate si a resturilor vegetale in cadrul gospodariei cetatenesti.
In zona de siguranta a caii ferate, vegetatia uscata si resturile vegetale se curata obligatoriu de catre proprietarii de drept ai terenurilor.
Zona de siguranta a drumurilor nationale si judetene se curata obligatoriu de vegetatia uscata si resturile vegetale de catre administratorii acestora si, dupa caz, de proprietarii de drept ai terenurilor.
Nerespectarea acestor prevederi legale, atrage sanctiuni contraventionale asupra persoanelor gasite vinovate.
Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de 2.500 lei, conform H.G.R. nr. 537/2007 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele de prevenire si stingere a incendiilor, urmatoarele fapte:
arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si a altor materiale combustibile, fara obtinerea permisului de lucru cu foc si fara luarea masurilor pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati;
amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis in conditii si la distante care favorizeaza propagarea focului la constructii, depozite, culturi agricole, paduri, plantatii si alte vecinatati.
Inactiunea persoanelor fizice si juridice aflate in apropierea incendiilor produse la paduri, plantatii, culturi agricole, miristi, pasuni si fanete si care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea si stingerea acestora se sanctioneaza cu amenda pana la 5.000 lei, conform Legii nr. 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor.
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura impreuna cu Garda Nationala de Mediu si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta au implementat Protocolul de colaboarare privind actiunile de monitorizare a modului de respectare de catre fermieri a bunelor conditii agricole si de mediu referitoare la arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil si la arderea pajistilor permanente.
             Hotararea nr. 537/2007 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor
             la normele de prevenire si stingere a incendiilor
Art. 1. – Constituie contraventii la normele de prevenire si stingere a incendiilor urmatoarele fapte si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
………………………………………………..
3. cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei:
d) nerealizarea de catre administratorul operatorului economic ori de catre conducatorul institutiei, potrivit normelor generale de aparare impotriva incendiilor, a unui sistem operativ de observare si anuntare a incendiului sau de alertare in cazul producerii unui astfel de eveniment;
i) nestabilirea si nemarcarea de catre persoanele in drept a locurilor in care sunt interzise utilizarea focului deschis, efectuarea lucrarilor de sudare, taiere, lipire sau a altor asemenea operatiuni cu pericol de incendiu;
j) nedelimitarea, nemarcarea si nedotarea locurilor special amenajate pentru fumat, in conditiile legii;
r) arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si a altor materiale combustibile, fara obtinerea permisului de lucru cu foc si fara luarea masurilor pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati;
s) amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis in conditii si la distante care favorizeaza propagarea focului la constructii, depozite, culturi agricole, paduri, plantatii si alte vecinatati;
4. cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei:
l) nerespectarea distantelor de securitate la incendiu ori neasigurarea unor masuri alternative la amplasarea depozitelor de furaje si plante tehnice, pentru a impiedica propagarea incendiilor la vecinatati;
……………………….
LEGE Nr. 307 din 12 iulie 2006 privind apararea impotriva incendiilor
ART. 44 Constituie contraventii urmatoarele fapte si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
cu amenda de la 1.001 lei la 2.500 lei:
a) neanuntarea, prin orice mijloc, a serviciilor de urgenta, a primarului sau a politiei de catre persoana care observa un incendiu si, dupa caz, neluarea masurilor, dupa posibilitatile sale, pentru limitarea si stingerea incendiului;
III. cu amenda de la 2.501 lei la 5.000 lei:
inactiunea persoanelor fizice si juridice aflate in apropierea incendiilor produse la paduri, plantatii, culturi agricole, miristi, pasuni si fanete si care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea si stingerea acestora
ART. 45

Sanctiunile contraventionale se aplica persoanelor fizice sau juridice, dupa caz.
Contravenientul poate achita jumatate din minimul amenzii prevazute in prezenta lege, pe loc, numai pentru contraventiile sanctionate cu amenda al carei cuantum este de pana la 2.500 lei, respectiv in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, pentru toate categoriile de contraventii. – Legea nr. 203/2018 privind masuri de eficientizare a achitarii amenzilor contraventionale. „Contravenientul poate achita, in termen de cel mult 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii procesului-verbal, jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal”

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img