vineri, 29 martie, 2024

Prefectura Vaslui: Masuri de prevenire a patrunderii pestei porcine africane pe teritoriul Romaniei

Distribuie:

Publicat:

Reprezentantii Centrului Local de Combatere a bolilor transmibile ale animalelor din judetul Vaslui, sub coordonarea prefectului Isabel BOGDAN, au luat astazi o serie de masuri care asigura prevenirea patrunderii si raspandirii pestei porcine africane pe teritoriul national, in conditiile in care au fost identificate focare ale acestei boli in tari vecine care au frontiera cu Romania.

Directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), Traian Petcu, a prezentat Ordonanta de Urgenta a Guvernului, din 8 martie 2017, prin care au fost stabilite masuri pentru prevenirea si detectarea imediata a pestei porcine africane, in vederea supravegherii pasive atat la porcii domestici, cat si la mistreti, intarirea si imbunatatirea masurilor de biosecuritate in fermele de porci, pentru a preintampina introducerea virusului cu produse din carne de porc contaminata din aceste tari.

Documentul simplifica procedurile administrative, astfel incat, la nevoie, sa se poata actiona, in regim de urgenta, la vanarea organizata a animalelor salbatice.

De asemenea, s-a dispus intensificarea controalelor la punctele de intrare in tara de la frontiera cu Ucraina si cu Republica Moldova, pentru a preintampina introducerea virusului cu produse din carne de porc contaminata din aceste tari.

Totodata, primariile au fost solicitate sa identifice anumite zone, care sa respecte distanta pana la panza freatica si resursele de apa, unde vor fi ingropate cadavrele animalelor, in cazul aparitiei unui focar de pesta porcina africana.

Pesta porcina africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice, cu evolutie rapida si mortalitate de 100% pentru animalele care se imbolnavesc.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img