joi, 28 martie, 2024

Premieră în justiţia din Vaslui: motivul pentru care judecătorii au respins cererea de liberare condiţionată a unuia dintre cei 7 violatori

Distribuie:

Publicat:

Primul dintre cei şapte violatori din Vaslui propus pentru liberarea condiţionată a ratat ieşirea din puşcărie înainte de executarea integrală a pedepsei de 6 ani, deoarece nu a a achitat niciun leu daune morale victimei.

Încă de pe 12 februarie, anul curent, Comisia de liberări Condiţionate a Penitenciarului Vaslui a înaintat Judecătoriei Vaslui propunerea privind eliberarea condiţionată a lui Ioan Surleac, tânărul care a primit cea mai mică pedeapsă în dosarul celor şapte violatori din Vaslui.

Încă de pe 12 februarie, anul curent, Comisia de liberări Condiţionate a Penitenciarului Vaslui a înaintat Judecătoriei Vaslui propunerea privind eliberarea condiţionată a lui Ioan Surleac, tânărul care a primit cea mai mică pedeapsă în dosarul celor şapte violatori din Vaslui.

Comisia din cadrul Penitenciarului Vaslui a avizat favorabil eliberarea condamnatului înainte de executarea integrală a pedepsei de şase ani, arătând că tânărul şi-a îndeplinit fracţia pevăzută de lege (2/3 din pedeapsă) şi avut pe durata detenţiei o conduită exemplară. ”Deţinutul Surleac Ioan avut o evoluţie comportamentală constant pozitivă, respectând întocmai regulile şi normele specifice mediului de detenţie. Nu a fost sancţionat disciplinar. A fost recompensat de 13 ori (de 12 ori cu suplimentarea dreptului la pachet şi vizită şi o dată pentru permisiunea de ieşire din penitenciar pentru o zi). A fost selectat şi implicat activ şi responsabil în activităţi productive şi a beneficiat de 117 zile considerate câştig. A avut o implicare şi participare activă şi consecventă în activităţile şi programele specifice domeniului de reintegrare socială.

A finalizat, cu rezultate bune şi foarte bune 70 activităţi sau programe educaţionale”, au arătat reprezentanţii Penitenciarului Vaslui în raportul înaintat judecătorilor. 204 zile câştigate pentru ”cazarea în condiţii necorespunzătoare” Din condamnarea de 6 ani, Ioan Surleac a efectuat în mod efectiv 911 zile de închisoare.

Pe lângă zilele câştigate urmare a muncii prestate în timpul detenţiei, tânărul condamnat pentru viol în formă agravantă şi lipsire de libertate în mod ilegal a câştigat 204 zile câştigate în baza Recursul compensatoriu (Legea 169/2017) ca urmare a cazării în condiţii necorespunzătoare în închisoare. În ciuda argumentelor înaintate de Comisia de liberări condiţionate a Penitenciarului Vaslui, magistraţii Judecătoriei Vaslui au respins pe 20 martie propunerea de liberare condiţionată. ”Instanţa constată că petentul condamnat a executat fracţia de pedeapsă stabilită în mod obligatoriu de lege, însă această împrejurare nu îi conferă un drept, ci doar o vocaţie la acordarea beneficiului liberării condiţionate, oportunitatea acordării liberării condiţionate fiind lăsată exclusiv la latitudinea instanţei de judecată”, au arătat judecătorii în motivarea hotărârii. Principalul motiv pentru care instanţa nu a fost de acord cu eliberarea condiţionată a fost legat de neplata daunelor morale. Cei şapte violatori din Vaslui au fost obligaţi să achite, în solidar, victimei 70.000 lei cu titlul de daune morală, însă până în prezent niciunul dintre condamnaţi nu şi-au achitat obligaţiile civile. De altfel, după condamnarea definitivă, mama tânărului care a primit cea mai mare pedeapsă, Silviu Burada, a declarat că tânăra violată se va alege cu ”praful de pe tobă”, făcând referire la faptul că cei şapte condamnaţi nu au bunuri în proprietate personală, pentru a putea fi executaţi silit.

Achitarea daunelor morale, condiţie pentru liberare În motivarea prin care au respins eliberarea condiţionată a lui Ioan Surleac, judecătorii arată că acesta nu a dat dovadă de bună credinţă în privinţa daunelor morale, deşi ar fi putut să achite măcar o parte din sumă. Includerea în sfera condiţiilor liberării condiţionate a cerinţei referitoare la îndeplinirea obligaţiilor civile reprezintă un element de noutate, care a fost impus de fundamentele pe care se întemeiază instituţia liberării condiţionate în dreptul penal contemporan. Condiţia îndeplinirii integrale a obligaţilor civile are un caracter relativ în sensul că trebuie îndeplinită în limita posibilităţilor reale de care cel condamnat dispune. În caz contrar, legea prevede că această condiţie nu e necesar a fi îndeplinită pentru beneficiul liberării condiţionate în situaţiile în care cel condamnat dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să o îndeplinească.

Continuarea: adevarul.ro

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img