vineri, 29 martie, 2024

Premiera in Romania: primul transplant cu celule stem pentru tratarea autismului

Distribuie:

Publicat:

Un copil din Romania diagnosticat cu tulburari din spectrul autismului a fost beneficiarul unui transplant cu propriile celule stem recoltate la nastere, pentru prima data in Romania.

Transplantul a avut loc la un spital privat din Bucuresti, in cursul acestei saptamani, cu celule stem recoltate in 2014 si criogenate pana la momentul in care parintii au solicitate folosirea lor.   

Fetita se simte bine in urma transplantului si va fi in continuare monitorizata de echipa medicala, pentru a urmari evolutia clinica. In decembrie 2018, parintii unei fetite diagnosticate cu autism au cerut companiei de stocare a celulelor stem eliberarea probei recoltate si pregatirea ei pentru transplant, noteaza adevarul.ro. 

„Familia a cautat solutii pentru situatia cu care se confrunta. Astfel au ajuns la decizia de a utiliza proba de celule stem recoltata la nastere. Tratamentul cu celule stem pentru autism este un tratament inovator nestandardizat, de care beneficiaza copii din intreaga lume inca de cativa ani. Centrul Medical Duke University din SUA este cunoscut in intreaga lume pentru rezultatele bune pe care le-a obtinut in tratamentul cu celule stem al copiilor cu autism. Ne dorim din suflet ca si in acest caz, pacientul nostru sa obtina rezultatele foarte bune post-transplant pe care le asteptam ca urmare a experientei internationale pe care o cunoastem de la centre medicale precum cel amintit! Proba si-a pastrat caracteristicile de celularitate de la momentul recoltarii pe toata durata stocarii in banca. Este un rezultat care ne bucura si cu care ne mandrim, deoarece certifica faptul ca procedura de procesare si apoi stocare in banca este o procedura de cea mai buna calitate posibila”, a afirmat dr. Bogdan Ivanescu, director general al companiei de stocare a celulelor stem. Autismul este considerat un spectru de tulburari de dezvoltare neuropsihiatrica, cu o larga paleta de manifestari. Cauzele raman deocamdata necunoscute. A.M.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img