joi, 25 aprilie, 2024

Premiera pentru litoralul romanesc: A fost inaugurata prima plaja dotata cu facilitati pentru persoanele cu dizabilitati

Distribuie:

Publicat:

O portiune de plaja cu facilitati pentru persoanele cu dizabilitati a fost inaugurata, miercuri, in Mamaia, fiind o premiera pentru litoralul romanesc. Beneficiarii vor primi scaune cu care pot intra in apa marii, dar au parte si de sezlonguri inalte, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Scaunele flotabile urmeaza sa fie puse la dispozitia acestor persoane cu scopul de a-si petrece vacante placute pe litoral.
”Este groaznic sa nu poti merge la plaja cand soarele straluceste fierbinte si apa marii te imbie la scaldat, fiindca pentru tine a intra pe nisipul fin este o aventura cu final previzibil, iar a face baie in mare implica un risc pe care trebuie sa si-l asume prietenii si familia. Scaunul tau rulant nu merge pe plaja, ci se impotmoleste si se afunda din ce in ce mai adanc in nisip, iar valurile sunt periculoase cand cineva trebuie sa te sustina permanent in apa, cu extrem de mare grija”, spun reprezentantii Asociatiei ”Impreuna pentru Viitor” Constanta, care au decis sa remedieze aceasta problema.
Astfel, asociatia a accesibilizat prima portiune de plaja de pe litoral pentru persoanele cu nevoi speciale, in zona Pupa Beach – prima plaja de la intrarea in statiunea Mamaia, unde se poate ajunge usor si cu autobuzul, iar accesul pe plaja este unul facil.
Trei scaune flotabile din Franta, special construite pentru a intra in apa marii si a merge pe nisip, vor fi oferite gratuit tuturor celor care au nevoie de ele pentru a-si petrece o vacanta normala.
De asemenea, pe plaja vor fi si sase sezlonguri mai inalte, care sa permita trecerea din carucior pe sezlong mult mai simplu decat se face in prezent pe un scaun de plaja cu dimensiuni standard.
”Ideea proiectului exista de vreo cinci ani de zile, dar pur si simplu oriunde am aplicat cu el sau oriunde am incercat nu s-au legat lucrurile. Am decis intr-un final sa ne bazam pe fortele proprii, sa nu mai cerem nimanui ajutorul, insemnand autoritati, patronate, si am apelat la sponsori. Am gasit sponsori din judet mai multi decat din Constanta si in final am strans o suma destul de mica, 7.000 de euro, cu care am reusit sa accesibilizam prima plaja pentru persoanele cu dizabilitati. (…) Am adus trei scaune flotabile, cu care se poate intra in mare si merg si pe nisip. Am comandat la o fabrica sezlonguri mai inalte, astfel incat sa se faca trecerea mai usor de pe scaun pe sezlong, pentru ca persoanele cu dizabilitati ne-au semnalat si aceasta problema cu care se confrunta in legatura cu nivelul de 20 de centimetri standard al unui sezlong. (…) Am reusit sa incropim o mica plaja pentru persoanele cu nevoi speciale”, a spus Isabela Stefan-Iorga, vicepresedinte al Asociatiei ”Impreuna pentru Viitor” Constanta.
Scaunele flotabile vor fi oferite gratuit persoanelor cu nevoi speciale pe baza cartii de identitate, numai in zona plajei respective, la fel si sezlongurile speciale.
”Ar mai fi nevoie de o toaleta speciala si un covor tactil pentru nevazatori. Este un inceput, un semn de normalitate, un indemn pentru sponsori sa ne ajute sa amenajam cate un astfel de colt de plaja in fiecare statiune, pentru cei mai putin norocosi ca noi. Nu este nevoie de lux, ci numai de cateva dotari simple, dar absolut necesare, care sa permita accesul celor cu nevoi speciale pe plaja si in apa. Totodata, vorbim si despre un serviciu nou in turism, care va atrage mai multi oameni din tara si strainatate la mare si care aduce plus valoare turismului romanesc”, a declarat Isabela Stefan-Iorga.
Catalina Ionita, una dintre primele persoane care a incercat noile facilitati puse la dispozitia celor imobilizati in scaune rulante, spune ca este o idee foarte buna, fiind minunat sa poata face din nou baie in mare, in care nu a mai intrat de trei ani.
”Cu un scaun normal poti ajunge pana la mal, dar iti strici scaunul si iti trebuie persoane sa te ajute. Este destul de complicat. Acum nu va fi perfect niciodata, dar e lucru minunat sa poti face baie in mare. Este o idee foarte buna si necesara. In alte tari este ceva normal sa poti face plaja chiar daca esti in scaun rulant sau ai o alta dizabilitate. (…) E un fel de discriminare. Nu a vrut nimeni sa fie asa, dar ati vazut si orasele, nu sunt deloc accesibilizate, dar apoi plajele. (…) In scaun sunt din2012 – 2013. Am boala oaselor de sticla, oasele se rup mai usor, am probleme de mica. La mare nu am fost de cand sunt in carut, de trei ani. Numai la Techirghiol, unde a amenajat, am mai mers”, a spus Catalina Ionita.

Mediafax.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img