joi, 28 martie, 2024

Premierul Ciolos a vorbit despre imprumutul catre R.Moldova

Distribuie:

Publicat:

Premierul Dacian Ciolos a anuntat, marti, intr-o conferinta comuna cu prim-ministrul moldovean Pavel Filip, ca Executivul de la Bucuresti este pregatit sa sprijine parcursul european si programul de reforma al Guvernului de la Chisinau, insa Republica Moldova trebuie sa vina cu cateva masuri care sa arate vointa de reforma. Dacian Ciolos a declarat, marti, la finalul intalnirii cu noul premier al Republicii Moldova, ca banii vor ajunge la Chisinau doar dupa masuri concrete de reforma. “Am avut o discutie amanuntita cu domnul premier Pavel Filip si cu membri ai Guvernului din Republica Moldova. Aceasta vizita a contribuit la o mai buna intelegere a situatiei dificile prin care trece Republica Moldova si ne-a permis sa intelegem ce se intampla la Chisinau si care este pozitia Guvernului legat de aceasta situatie. Cunoastem dificultatile din Republica Moldova. In masura in care guvernul moldovean se angajeaza la reforme, guvernul Romaniei are in vedere un sprijin, in prima faza sa iasa din perioada de iarna cetatenii nevoiasi. In zilele urmatoare analizam posibilitatea sa acrodam produse de prima necesitate, pe care sa le furnizam direct cetatenilor moldoveni.

Stabilitatea politica din Republica Moldova este importanta nu doar pentru aceasta tara, ci si pentru Romania si pentru intreaga regiune. Suntem pregatiti sa acordam si un sprijin rambursabil, pe care Romania l-a promis. Speram ca procedura de ratificare sa evolueze in saptamanile urmatoare”, a spus Dacian Ciolos. Ciolos a adaugat ca inainte de a se livra prima transa este nevoie ca Executivul de la Chisinau sa vina cu masuri care sa arate vointa de reforma. ”Inainte de a livra prima transa, ne dorim masuri concrete care sa demonstreze dorinta de reforma”, a spus Ciolos, precizand ca lista acestor reforme va fi inaintata guvernului moldovean pana la sfarsitul acestei saptamani. Ciolos a mai precizat ca a vorbit, luni, cu presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, despre imprumutul pe care Romania il va da Republicii Moldova, iar discutiile vor fi reluate la Parlament, dupa vacanta demnitarilor. “Prima transa este de 60 de milioane de euro euro. Livrarea depinde nu doar de ratificarea acordului in Parlament, ci si de indeplinirea unor conditionalitati pe care le-am discutat cu premierul Filip si pe care le vom propune in zilele urmatoare. Si va depinde si de prima vizita a FMI. Deci nu vom astepta semnarea acordului cu FMI, dar vom astepta aceasta prima vizita care se va concluziona cu o foaie de parcurs pentru Republica Moldova”, a declarat Ciolos.

Premierul Republicii Moldova Pavel Filip a declarat ca sprijinul financiar al Romanei este “vital” pentru moldoveni. “Poate acum mai mult ca oricand, sprijinul este vital pentru cetatenii moldoveni. Trecem printr-o situatie tensionata. A fost o investire a guvernului cu presiune de la socialisti, care vor anticipate. Au fost si violente, insa situatia s-a calmat. Alegerile anticipate nu sunt in dimensiunea executiva. Trebuie sa avem grija sa stabilizam acum Republica Moldova. Acest guvern este determinat sa demonstreze ca este unul proeuropean, calificativ compromis de clasa politica de la Chisinau. Agenda de reforme si relansarea cooperarii externe sunt prioritare. Nu ne lansam pe populisme si vom fi axati pe actiuni”, a declarat premierul Pavel Filip. Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a avut, marti, intrevedere cu omologul sau roman, Dacian Ciolos, la Palatul Victoria. Seful Executivului de la Chisinau va fi primit si de presedintele Klaus Iohannis. Klaus Iohannis a cerut pe 9 noiembrie reexaminarea legii care prevede acordarea unui imprumut de 150 de milioane de euro Republicii Moldova. Iohannis arata in cererea catre Parlament ca “nu exista certitudinea continuarii procesului de reforme” in Republica Moldova.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img