vineri, 29 martie, 2024

Premierul indian Narendra Modi ii asigura pe musulmanii din tara ca nu au de ce sa se teama de noua lege a cetateniei

Distribuie:

Publicat:

Premierul indian Narendra Modi a încercat duminică să-i liniştească pe musulmanii din ţară, în faţa preocupărilor privind noua lege a cetăţeniei, care a dus la manifestaţii violente soldate cu cel puţin 25 de morţi şi a pus presiune asupra guvernului său naţionalist hindus, relatează AFP şi dpa, anunță AGERPRES.

"Musulmanii născuţi pe pământ indian şi ai căror strămoşi sunt fiii patriei noastre nu au de ce să se teamă", a afirmat Modi în cursul unui miting la New Delhi, pe fondul continuării manifestaţiilor în mai multe oraşe.

Modi a acuzat de asemenea principalul partid de opoziţie indian, Partidul Congresului, de indulgenţă faţă de violenţele care au însoţit manifestaţiile şi de răspândirea de "zvonuri conform cărora toţi musulmanii vor fi trimişi în lagăre de detenţie". "Toate aceste poveşti privind lagăre de detenţie sunt minciuni, minciuni şi iar minciuni", a asigurat premierul.

Legea privind cetăţenia adoptată pe 11 decembrie de parlamentul indian şi care facilitează obţinerea cetăţeniei indiene de către refugiaţii din Afganistan, Bangladesh şi Pakistan, cu excepţia musulmanilor, a fost considerată discriminatorie faţă de musulmani, declanşând una din cele mai vaste mişcări de contestare din ultimii ani din India, ţară unde comunitatea musulmană reprezintă circa 14% din populaţie, respectiv 200 de milioane din cele 1,3 miliarde de locuitori.

Circa 25 de oameni au murit în cursul ultimelor zile în contextul acestor manifestaţii, mai ales în Uttar Pradesh (nord), statul cel mai populat din India (200 de milioane de locuitori, din care 20% musulmani).

Opoziţia a denunţat "reprimarea brutală" a protestelor de către forţele de ordine.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img