vineri, 19 aprilie, 2024

Premierul Viorica Dancila: “Aderarea la euro – obiectiv fundamental pentru dezvoltarea sustenabila a Romaniei”

Distribuie:

Publicat:

Premierul Viorica Dancila a subliniat joi importanta activitatii Comisiei Nationale pentru pregatirea aderarii Romaniei la Zona Euro, avand in vedere ca adoptarea monedei euro reprezinta un obiectiv fundamental in ceea ce priveste dezvoltarea sustenabila a Romaniei, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Potrivit sursei citate, Comisia Nationala de fundamentare a Planului National de aderare la zona euro, prezidata de prim-ministrul Viorica Dancila, s-a reunit joi, la Palatul Victoria.

La reuniune au participat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, reprezentanti ai Academiei Romane, ai Administratiei Prezidentiale, partidelor parlamentare, sindicatelor, patronatelor, ai structurilor asociative, societatii civile si ai mediului universitar.

"Premierul a subliniat importanta activitatii Comisiei Nationale avand in vedere ca adoptarea monedei euro reprezinta un obiectiv fundamental in ceea ce priveste dezvoltarea sustenabila a Romaniei", se arata in comunicat.

Totodata, sefa Executivului a prezentat considerentele pentru care este decisiva realizarea in acest an a Planului National de adoptare a monedei euro: de natura istorica – marile obiective nationale au putut fi realizate doar de o natiune unita in jurul acelui obiectiv; de oportunitate – avand in vedere dorinta Comisiei Europene de a sprijini tarile membre pentru convergenta si pentru pregatirea intrarii in zona euro.

"Un al treilea argument este ca Romania va detine la inceputul anului viitor Presedintia Consiliului Uniunii Europene, context in care este de dorit ca pana la finalul anului 2018 sa aiba un Plan National de adoptare a monedei euro. Un alt considerent, dar nu ultimul ca importanta, priveste complexitatea procesului de adoptare a monedei euro", se arata in comunicat.

 

Conform Executivului, in mesajul transmis cu prilejul reuniunii, presedintele Klaus Iohannis "a salutat infiintarea Comisiei pentru pregatirea adoptarii euro in acest cadru institutional largit, menit sa favorizeze asigurarea consensului national pentru pregatirea aderarii Romaniei la zona euro".

"Presedintele a apreciat ca un asemenea demers consensual privind aprofundarea integrarii europene este benefic Romaniei si ca il va sustine in mod consecvent", se mentioneaza in comunicat.

Guvernul mai precizeaza ca participantii la reuniune au subliniat ca "obiectivul de aderare la zona euro excede ciclului electoral iar intrarea in zona euro trebuie sa fie unul dintre proiectele de tara prioritare ale Romaniei, asupra caruia este nevoie de un larg consens si de coagularea intregii societati". In acest context, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, reprezentantii Academiei Romane si ai partidelor politice au subliniat ca vor sustine demersurile de pregatire pentru aderarea Romaniei la zona euro, se arata in comunicat.

Conform sursei citate, in cadrul reuniunii a fost analizat si stadiul constituirii grupurilor de lucru, membrii apreciind ca acestea trebuie sa devina functionale cat mai repede, pentru a furniza documente in vederea dezbaterii lor in sedintele comisiei.

Comisia Nationala isi va desfasura activitatea pana la finalul anului 2018 si se va intruni bilunar sau de cate ori este necesar.

Pana la 15 noiembrie, comisia urmeaza sa elaboreze: Raportul de prezentare a situatiei actuale din punctul de vedere al criteriilor de convergenta si fundamentare a Planului National de adoptare a monedei euro; Proiectul Planului National de adoptare a monedei euro.

"Urmare a consultarilor permanente in acest format si a documentelor finalizate, va fi propusa o declaratie politica de asumare a Planului National de adoptare a monedei euro", mai informeaza comunicatul. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img