sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Premiul Nobel: Cercetătorul francez Alain Aspect le cere oamenilor de ştiinţă să se unească în faţa ‘naţionalismului’

Distribuie:

Publicat:

Cercetătorul francez Alain Aspect, colaureat al Premiului Nobel pentru fizică împreună cu un american şi un austriac, a cerut comunităţii ştiinţifice internaţionale să rămână unită în faţa ascensiunii "naţionalismului" în lume, relatează AFP.

"Este important ca oamenii de ştiinţă să-şi menţină comunitatea internaţională atunci când lumea nu merge atât de bine şi naţionalismul se instalează în multe ţări", a spus cercetătorul de la Universitatea Paris-Saclay şi Ecole Polytechnique în cursul unui interviu acordat Fundaţiei Nobel, potrivit Agerpres.

"Deci trebuie să facem toate eforturile pentru ca toţi oamenii de ştiinţă să rămână o comunitate internaţională, fără nicio îndoială", a adăugat el, referindu-se la caracterul internaţional al premiului atribuit marţi.

Premiul Nobel pentru fizică i-a fost atribuit, alături de americanul John Clauser şi austriacul Anton Zeilinger, pentru activitatea lor de pionierat privind inseparabilitatea cuantică, sau "entanglementul cuantic", un mecanism revoluţionar în fizica cuantică.

Câştigătorul francez a spus că este "mândru" să se regăsească pe o listă cu nume mari din fizica mondială, inclusiv pionierii fizicii cuantice precum Albert Einstein, câştigător acum 100 de ani pentru fizică, sau germanul Werner Heisenberg.

Continuarea pe stiripesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img