joi, 25 aprilie, 2024

Presa cere libertate pentru Julian Assange: The New York Times, The Guardian, Le Monde, Der Spiegel și El País cer SUA să renunțe la acuzații

Distribuie:

Publicat:

The New York Times și patru organizații de presă europene au cerut luni guvernului Statelor Unite să renunțe la acuzațiile împotriva lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, pentru obținerea și publicarea de secrete diplomatice și militare clasificate.

Într-o scrisoare deschisă comună, The Times, The Guardian, Le Monde, Der Spiegel și El País au declarat că urmărirea penală a lui Assange în baza Legii spionajului "creează un precedent periculos" care amenință să submineze Primul Amendament și libertatea presei.

"Obținerea și dezvăluirea de informații sensibile atunci când este necesar în interesul public este o parte esențială a muncii zilnice a jurnaliștilor", se arată în scrisoare. "Dacă această muncă este incriminată, discursul nostru public și democrațiile noastre devin semnificativ mai slabe."

Assange, care se luptă cu extrădarea din Marea Britanie de la arestarea sa acolo în 2019, este, de asemenea, acuzat de participare la o conspirație legată de hacking. În mod special, scrisoarea nu a îndemnat Departamentul de Justiție să renunțe la acest aspect al cazului, deși a spus că "unii dintre noi sunt îngrijorați" și de acest aspect.

Fiecare dintre cele cinci organizații a lucrat cu Assange în 2010 și 2011, în timpul evenimentelor care se află în centrul dosarului penal. WikiLeaks, care a obținut arhivele cu scurgerile de comunicații diplomatice și dosare militare americane clasificate, a oferit acces anticipat la aceste trofee instituțiilor de presă tradiționale, care au publicat articole despre dezvăluiri notabile.

Continuarea pe stiripesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img