miercuri, 24 aprilie, 2024

Presedinta Lituaniei despre Brexit: ‘Nu este atat de important daca va fi un no-deal. Ceea ce conteaza este sa rezolvam odata aceasta incurcatura’

Distribuie:

Publicat:

Ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană trebuie clarificată cât mai repede, indiferent care va fi în final soluţia aleasă, a declarat joi preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, transmite agenţia dpa, potrivit agerpres.ro.

''Nu este atât de important dacă va fi un ''no-deal'' (o ieşire din UE fără niciun acord, n.red), un acord bun sau un acord prost. Ceea ce contează este să rezolvăm odată această încurcătură'', a spus în timpul Forumului Economic Mondial de la Davos preşedinta Dalia Grybauskaite, cunoscută pentru declaraţiile sale tranşante.

Amânarea Brexitului după data de 29 martie nu va fi de ajutor, a adăugat ea, respingând ideea unor eventuale noi negocieri între Londra şi Bruxelles.

În schimb, ministrul german al economiei, Peter Altmaier, intervievat de aceeaşi agenţie de presă tot la Davos, nu a exclus noi discuţii cu Londra, dar a cerut progrese rapide, pentru că ''ne aflăm într-o fază critică''.

După ce a respins săptămâna aceasta acordul privind Brexitul pe care premierul Theresa May l-a convenit cu EU, în special din cauza prevederii privind ''plasa de siguranţă'' pentru frontiera nord-irlandeză, parlamentul de la Londra va supune la vot pe 29 ianuarie amendamente propuse de către deputaţii britanici. Prin unele dintre acestea parlamentari adversari ai Brexitului vor încerca să amâne ieşirea din UE sau să transfere către parlament controlul acestui proces pentru a o împiedica pe Theresa May să ia decizia ca pe 29 martie Regatul Unit să se retragă din UE fără un acord.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img