vineri, 29 martie, 2024

Presedintele austriac Alexander Van der Bellen ‘spulberat’ de presa, pentru incalcarea restrictiilor impuse de coronavirus

Distribuie:

Publicat:

Preşedintele austriac Alexander Van der Bellen ţinea luni prima pagină în presa austriacă, în pofida faptului că a cerut scuze după ce a încălcat izolarea impusă de Guvern în lupta împotriva epidemiei covid-19, relatează AFP, potrivit news.ro.

Catalogat drept un ”păcătos” al virusului de către tabloide, şeful statului a fost controlat de o patrulă de poliţie în timp ce se afla la o masă, imediat după miezul nopţii de sâmbătă spre duminică, împreună cu soţia sa şi cu doi prieteni, pe terasa unui restaurant italian, în centrul Vienei, după ora închiderii obligatorii (23.00).

”Am ieşit pentru prima oară de la izolare, împreună cu doi prieteni şi cu soţia mea”, a scris duminică pe Twitter Van der Bellen .

”Am pierdut noţiunea timpului discutând. Îmi pare sincer rău. A fost o greşeală”, a adăugat el.

Partidul FPÖ (extremă dreapta) consideră că şeful statului a dat dovadă prin acest comportament de ”indiferenţă faţă de populaţie, care este obligată să respecte regulile delirante stabilite de Guvernul” de coaliţie al conservatorilor cu ecologiştii.

Austria a impus o izolare relativ timpurie şi strictă în lupta împotriva răspândirii noului coronavirus, la mijlocul lui martie, şi ridică treptat restricţiile impuse, de la jumătatea lui aprilie, în contextul în care numărul infecţiilor a rămas slab.

Citește și: Rareș Bogdan a răbufnit: Trebuie să răspund pentru tot felul de imbecili, care fac tot felul de cretinisme

Săptămâna trecută, restaurantele şi cafenelele au fost autorizate să redeschidă, însă ele sunt obligate să respecte un regulament şi să închidă la ora locală 23.00 (0.00, ora României).

Proprietarul localului respectiv a declarat pentru cotidianul Krone că a respectat decretele şi a încetat servirea la ora locală 23.00, dar şi-a lăsat clienţii să stea pe terasă.

El ar putea fi amendat cu până la 30.000 de euro, iar Van der Bellen a declarat că îşi va ”asuma responsabilitatea” în cazul în care restaurantul suferă pierderi din cauza incidentului.

Austria înregistra luni 16.458 de cazuri confrimate de covid-19 şi 641 de morţi.

Alexander Van der Bellen, care provine din rândul Verzilor (ecologişti), a fost ales preşedinte în 2016, înfrângând extrema dreaptă.

Un Guvern de coaliţie s-a format în ianuarie, între conservatori şi Verzi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img