vineri, 26 aprilie, 2024

Presedintele BCE, Christine Lagarde, cere actiuni fiscale pentru combaterea ‘socului major’ cu care se confrunta economia globala

Distribuie:

Publicat:

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a cerut joi guvernelor să prezinte un plan coordonat de acţiune pentru a combate ceea ce ea a numit "un şoc major" asupra economiei globale, transmit DPA şi Reuters.

Riscul unei recesiuni depinde "de soliditatea şi abordarea colectivă a tuturor jucătorilor". Lumea poate face faţă crizei "doar dacă ne strângem împreună", a atras atenţia oficialul BCE, potrivit Agerpres.ro.

Criza a forţat BCE să amâne revizuirea operaţiunilor sale de politică monetară, a explicat Lagarde, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a lansat un pachet de măsuri de stimulare pentru a ajuta economia zonei euro să facă faţă şocului provocat de epidemia de coronavirus (COVID-19), relaxând şi mai mult politica sa monetară deja ultra-relaxată, majorând programul de achiziţii de active cu încă 120 de miliarde de euro şi oferind credite de urgenţă pentru bănci, menţinând în acelaşi timp ratele dobânzilor nemodificate.

"Răspândirea epidemiei a reprezentat un şoc major la adresa perspectivelor de creştere ale zonei euro şi ale economiei globale şi a accentuat turbulenţele de pe pieţe. Chiar dacă în ultimă instanţă efectul va fi temporar, asupra activităţii economiei repercursiunile vor fi semnificative", a declarat oficialul BCE.

"Guvernele şi alte instituţii sunt chemate să adopte acţiuni ţintite şi rapide pentru a rezolva dificultăţile din sistemele publice de sănătate privind ţinerea sub control a extinderii epidemiei şi atenuarea impactului economic. În special, sunt necesare măsuri de politică fiscală coordonate şi ambiţioase, pentru a sprijini companiile şi angajaţii care se confruntă cu riscuri", a adăugat Lagarde.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img