marți, 23 aprilie, 2024

Presedintele IOHANNIS:”Iasul este deja unul dintre principalele hub-uri IT din tara”

Distribuie:

Publicat:

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a sustinut marti, 22 noiembrie 2016, la Palas, o alocutiune in cadrul dezbaterii „Noul Iasi. Capitala Moldovei ca pol major de crestere tehnologica a Romaniei”. impreuna cu antreprenori si reprezentanti ai mediului IT din Iasi. 
 
„Domnule Primar,

Domnule Presedinte al Consiliului judetean,

Domnule Prefect,

Domnilor rectori si decani,

Distinsi reprezentanti ai industriei IT din Iasi,

Doamnelor si domnilor,
 
Ma bucur sa ma aflu astazi la Iasi si multumesc initiatorilor acestui eveniment pentru invitatia de a participa la dezbaterea unui subiect cu implicatii majore pentru dezvoltarea Romaniei! Si daca impliniti 18 ani, la majorat, urez Asociatiei «La multi ani!». Am tinut sa vin astazi aici tocmai pentru a da un mesaj de incurajare acestui nou „Silicon Valley” al Romaniei, care incepe sa devina Iasul, sau noul Iasi, cum l-am numit eu. Datele din acest moment arata ca industria pe care o reprezentati contribuie semnificativ la dezvoltarea unor importante centre urbane din Romania.

Sectorul IT a depasit 3 miliarde de euro, cu o crestere medie anuala foarte mare, peste medie. Exista deci premise ca, pana in 2020, sectorul IT sa se apropie de 5 miliarde de euro, daca vom incuraja in continuare inovatia, cercetarea si dezvoltarea.  Iasul este deja, alaturi de orase precum Bucuresti, Cluj sau Timisoara, unul dintre principalele hub-uri IT din tara. Daca aceste mari centre au sansa sa devina povesti de succes in viitor, mizand pe dezvoltarea industriei IT, atunci toate regiunile vor avea numai de castigat. O industrie care se dezvolta cu atata forta aduce castiguri, inclusiv autoritatilor, intrucat vorbim despre o adevarata revolutie industriala, care produce o schimbare profunda la nivelul comunitatilor, de la nivelul de trai pana la schimbarea mentalitatilor.

Ca in orice domeniu, este nevoie insa de cateva lucruri simple, aparent simple, pentru reusita: un plan pe termen lung, o gandire strategica si consens la nivelul decidentilor politici. Fara aceste minime conditii, orice demers risca sa-si rateze potentialul. Cu alte cuvinte, sunt necesare trei lucruri concrete: viziune, ambitie si consens. In aceasta privinta, cred ca trebuie sa existe o relatie de permanenta cooperare intre companii si autoritatile publice, intre intreprinzatori si mediul universitar. Nu este suficient sa va intalniti doar la evenimente publice, cum ar fi acesta, ci este nevoie, pentru stimularea sectorului dumneavoastra, sa strangeti impreuna ideile bune si sa le puneti in aplicare”, a declarat presedintele Klaus Iohannis in cadrul dezbaterii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img