sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Presedintele kosovar Hashim Thaci a anuntat alegeri locale pentru 19 mai in nordul tensionat al teritoriului, populat de etnici sarbi

Distribuie:

Publicat:

Preşedintele kosovar Hashim Thaci a convocat luni alegeri locale pentru data de 19 mai în nordul tensionat al teritoriului, populat majoritar de către etnici sârbi, relatează dpa, potrivit agerpres.ro.

Votul se referă la înlocuirea primarilor sârbi din patru municipalităţi care au demisionat în noiembrie în semn de protest faţă de taxele impuse de Pristina importurilor din Serbia.

Premierul Kosovo, Ramush Haradinaj, a introdus taxele în ripostă la ceea ce a numit "politicile distructive'' ale Belgradului. Măsura a urmat eşecului Kosovo de a deveni membru al Interpol după ce Serbia a făcut un lobby puternic împotriva acestei candidaturi.

Kosovo, cu o populaţie în majoritate albaneză, şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008. Deşi Kosovo a fost recunoscut de principalele puteri occidentale, Belgradul susţine în continuare suveranitatea asupra sa şi, sprijinit de Rusia, blochează aderarea sa la Organizaţia Naţiunilor Unite şi la alte organizaţii.

În Kosovo, cea mai mare enclavă sârbă, la graniţa cu Serbia, refuză să accepte autoritatea Pristinei, ceea ce duce la persistenţa tensiunilor şi preocupări legate de izbucnirea de violenţe.

Decizia lui Haradinaj de a riposta prin măsuri fiscale a blocat total încercarea de normalizare a relaţiilor pe care Serbia şi Kosovo şi-au asumat-o sub auspiciile UE.

În pofida presiunii din partea UE şi a Statelor Unite, premierul Haradinaj a refuzat să renunţe la impozitarea cu 100% a tuturor produselor din Serbia.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img