News Flash:

Presedintele Kosovo convoaca alegeri legislative anticipate la 8 iunie

8 Mai 2014
1479 Vizualizari | 0 Comentarii
Presedintele Kosovo Atifete Jahjaga a convocat, joi, alegeri legislative anticipate pentru 9 iunie in aceasta fosta provincie sarba care si-a proclamat independenta in februarie 2008.

 "Pe baza compententelor pe care mi le acorda Constitutia, am decis sa convoc alegeri legislative anticipate la 8 iunie", a declarat Jahjaga in fata presei.

"Intentionez, in zilele urmatoare, sa cer Uniunii Europene sa trimita o misiune de observatori care sa urmareasca indeaproape procesul electoral", a adaugat ea.

Marti, premierul Hashim Thaci a cerut convocarea acestui scrutin dupa ce Parlamentul nu a reusit sa aprobe infiintarea unei armate a Kosovo.

Miercuri, Parlamentul din Kosovo a aprobat, cu 90 de voturi pentru si patru impotriva, dizolvarea sa, deschizand calea catre convocarea alegerilor legislative anticipate.

Partidul Democratic din Kosovo (PDK) al lui Thaci s-a clasat pe primul loc la precedentele alegeri legislative din 2010, dar cu doar 33 de alesi din totalul de 120. Acesta guverneaza cu ajutorul mai multor formatiuni mici.

Thaci se straduieste de mai multe luni sa obtina aprobarea unui proiect care vizeaza transformarea Fortei de securitate a Kosovo, infiintata in 2009, intr-o veritabila forta armata formata din 5.000 de persoane.

El s-a confruntat in Parlament cu opozitia alesilor sarbi kosovari, al caror vot favorabil este crucial. Constitutia Kosovo cere ca o astfel de lege sa fie aprobata de doua treimi dintre parlamentarii kosovari, dar si de doua treimi dintre alesii minoritatilor.

Formata din 100.000 de membri la o populatie de 1,8 milioane de locuitori, comunitatea sarba nu vede cu ochi buni infiintarea unei armate kosovare albaneze.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1100 (s) | 34 queries | Mysql time :0.034956 (s)