vineri, 29 martie, 2024

Presedintele Republicii Moldova cheama din nou oamenii in strada: ‘Oamenii cer anticipate!’

Distribuie:

Publicat:

 

Maia Sandu, preşedintele ales al Republicii Moldova, i-a îndemnat din nou pe cetăţenii republicii să iasă în stradă, pentru un nou protest care va fi organizat duminică. Ea a criticat proiectele de lege votate joi în parlamentul de la Chişinău, în special cel ce prevede trecerea Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) al republicii din subordinea preşedintelui ţării în subordinea parlamentului, şi a declarat că va depune contestaţii în acest sens la Curtea Constituţională, informează Agora.md.

"Un grup de infractori care nu respectă alegerea poporului. Când Parlamentul se întoarce împotriva oamenilor, el trebuie dat jos. Duminică, ieşim cu toţii în Piaţa Marii Adunări Naţionale, să le spunem ce crede poporul. Ei au votat în câteva minte, la repezeală, proiecte peste proiecte. Socialiştii şi deputaţii lui Şor au votat ca nişte mitraliere, la comandă, lege după lege. Mâine vom depune contestaţie la Curtea Constituţională. Vom cere anularea acestor legi anticonstituţionale. Acest parlament şi acest guvern trebuie sa plece. Oamenii cer anticipate', a declarat Maia Sandu, relatează și Agerpres.

Ea a adăugat că nu va permite ca proiectul cu privire la trecerea SIS-ului în subordinea parlamentului să rămână în vigoare: "Oamenii au spus că vor un preşedinte care sa lupte cu hoţii. SIS nu este bagajul de mână a lui Dodon. SIS este un instrument care îl ajută pe preşedinte sa-şi îndeplinească mandatul. Nu le vom permite sa-şi şteargă toate urmele', a spus Maia Sandu.

Joi, înainte de votul din parlament, Maia Sandu a îndemnat ca cetăţenii Republicii Moldova să iasă la un protest în scuarul parlamentului. Peste 5.000 de persoane au participat la protest.

Proiectul de lege prin care Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova trece din subordinea preşedintelui ţării în subordinea parlamentului a fost votat joi. Proiectul a fost susţinut de deputaţii Partidului Socialiştilor şi cei ai Partidului Şor. Opoziţia a anunţat că va contesta votul la Curtea Constituţională.

Propus de Partidul Socialist, care îl susţine pe preşedintele încă în exerciţiu, prorusul Igor Dodon, acest proiect de lege este considerat de opoziţie o tentativă de a limita puterile preşedintei alese Maia Sandu, a cărei ceremonie de învestitură este prevăzută să aibă loc la sfârşitul lunii decembrie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img