joi, 25 aprilie, 2024

Presedintele Romaniei a semnat! Legea notarilor a fost promulgata. Vezi cum li se schimba activitatea

Distribuie:

Publicat:

Presedintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul de promulgare a Legii pentru completarea OUG nr. 119/2006 privind unele masuri necesare pentru aplicarea unor regulamente comunitare de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, precum si pentru modificarea si completarea Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995, informeaza Administratia Prezidentiala.

In iulie, CCR a declarat neconstitutionale mai multe prevederi din acest act normativ.

CCR arata ca prin una dintre prevederi se ajungea la extragerea din aria de incidenta a raspunderii penale, aplicabila functionarilor publici, a notarilor publici. De asemenea, CCR preciza ca alte prevederi nu raspund exigentelor de previzibilitate, in conditiile in care mai multe aspecte nu sunt reglementate, sunt reglementate lacunar ori confuz.

Curtea mentiona ca printr-o modificare operata de Parlament se stabileau discriminari intre persoane aflate in situatii juridice identice, iar pe de alta parte – privilegii pentru persoane care exercita atributii de autoritate publica, lipsind de efecte juridice o hotarare judecatoreasca definitiva de condamnare.

CCR preciza ca era incalcat si principiul statului de drept si principiul suprematiei Constitutiei si al obligativitatii respectarii legilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img