News Flash:

Presedintele Traian Basescu a fost amendat pentru DISCRIMINARE

26 Septembrie 2014
1220 Vizualizari | 0 Comentarii
Traian Basescu a pierdut in iunie procesul cu CNCD dupa ce a contestat amenda de 600 de lei primita pentru afirmatia potrivit careia "multi romi nomazi, in mod traditional, traiesc din ce fura", seful statului invocand imunitatea in emiterea de declaratii politice. Magistratyii au motivat, azi, decizia de mentinere a amenzii, spunand ca presedintele nu a facut o declaratie politica si una care a adus atingere unei comunitati.

Magistratii au motivat, azi, decizia de mentinere a amenzii, spunand ca seful statului nu a facut o declaratie politica, ce poate fi luata ca atare, ci a adus atingere unei comunitati.

"Evident ca opinia politica nu poate constitui un temei pentru angajarea raspunderii penale, civile sau contraventionale si aceasta nu numai pentru presedinte, senatori ori deputati ci in general, insa nu se poate retine apartenenta la opinie politica in privinta afirmatiei potrivit careia foarte putini romi nomazi muncesc, majoritatea traind in mod traditional din furt.

Astfel cum a aratat paratul prin concluziile sale, prevederile articolului 15 din O.G. nr.137/2000 sanctioneaza doua categorii de fapte si anume propaganda nationalist-sovina, de instigare la ura rasiala sau nationala(teza I) si apoi comportamentul care are ca scop sau vizeaza atingerea demnitatii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, indreptat impotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunitati si legat de apartenenta acestora la o anumita rasa, nationalitate, etnie, religie, categorie sociala sau la o categorie defavorizata ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuala a acestuia(teza II), aceasta din urma fapta fiind retinuta in sarcina reclamantului".

Magistratii mai subliniaza ca afirmatia presedintelui Romaniei a fost facuta, intr-adevar, in contextul unei probleme de interes general, deci se poate incadra in categoria discursului politic, dar asta nu inseamna ca derapajele sau asertiunile care au un continut discriminatoriu pot fi catalogate ca fiind libertati de exprimare.", se arata in motivare.

traian basescu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

Sponsorizat
Sponsorizat
Sponsorizat
Sponsorizat
Adauga anunt gratuit

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1432 (s) | 23 queries | Mysql time :0.021487 (s)