vineri, 29 martie, 2024

Pretul petrolului a explodat dupa ce Arabia Saudita, Bahrain, Emiratele Arabe Unite si Egiptul au rupt legaturile cu Qatarul si au acuzat statul de sponsorizarea terorismului

Distribuie:

Publicat:

Arabia Saudita, Bahrain, Emiratele Arabe Unite si Egiptul au rupt legaturile diplomatice cu Qatar. Aceste state acuza autoritatile de la Doha ca sponsorizeaza terorismul si extremismul, informeaza France 24.

Agentia saudita de stiri SPA a anuntat ca Riyadhul a luat aceasta decizie pentru “a-si proteja propria securitate nationala de pericolele terorismului si extremismului”.

Aceasta masura “decisiva” a fost luata ca urmare a “incalcarilor grave comise de autoritatile din Qatar in ultimii ani”, se mai anunta in comunicatul autoritatilor saudite.

O hotarare asemanatoare a fost luata si de Egipt, Emiratele Arabe Unite, dar si de Bahrain, care a acuzat Doha ca ar incerca sa “submineze securitatea si stabilitatea Bahrainului si de imixtiuni in treburile interne ale tarii”

Coalitia araba coordonata de Arabia Saudita, care de doi ani desfasoara operatiuni in Yemen, a anuntat excluderea Qatarului din organizatie, acuzand acest stat ca ar sustine retele teroriste, inclusiv Al-Qaida si Stat Islamic.

In ultimele saptamani, mai multe publicatii americane au acuzat Qatarul ca ar finanta terorismul, cu toate ca tare este membra a coalitiei internationale care lupta impotriva Stat Islamic.

Pretul petrolului creste dupa ce mai multe tari din Golf au rupt relatiile diplomatice cu Qatar

Pretul petrolului a crescut dupa ce Bahrainul, Arabia Saudita, Egiptul si Emiratele Arabe Unite au intrerupt luni relatiile diplomatice cu Qatar, stat care este acuzat ca “sustine terorismul”, inclusiv al-Qaeda, gruparea Stat Islamic si Fratia Musulmana, scrie AFP.

Qatar a fost scos din coalitia militara, la mai putin de o luna dupa vizita in regiune a presedintelui Donald Trump.

Masura a condus la majorarea pretului petrolului, cotatiile futures ale titeiului crescand cu 1,6% pe piata de la New York, conform Bloomberg.

Se asteapta ca decizia diplomatica sa afecteze aprovizionarea dinspre Orientul Mijlociu, din statele care fac parte din Organizatia tarilor exportatoare de petrol. Bloomberg arata ca toate aceste tari folosesc Stramtoarea Hormuz, prin intermediul careia Departamentul de Energie al SUA estimeaza ca traverseaza aproximativ 30% din cantitatea de petrol exportat. Mediafax.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img