vineri, 19 aprilie, 2024

Preturile au crescut din nou, in martie. Alimentul de baza care s-a scumpit cu 26%

Distribuie:

Publicat:

Scumpirile au ajuns luna trecuta la cel mai mare nivel din ultimele 6 luni. Preturile s-au majorat in medie cu 4,2%, potrivit Institutului National de Statistica, iar cele mai mari cresteri au fost la mancare.

Pe de-o parte, firmele sustin ca presiunile create de criza fortei de munca si de schimbarile legislative le-au obligat sa creasca preturile. De cealalta parte, “cresterea economica se vede si in buzunarele romanilor”, a anuntat de la Guvern premierul.

Inflatia continua sa rupa din veniturile romanilor luna de luna.  In ianuarie si februarie, anul acesta, scumpirile au fost in medie de 3,2, respectiv 4 procente, fata de aceleasi luni din 2018. Ei bine, in martie inflatia a urcat la 4,2%, fata de martie anul trecut. Asadar, dupa scaderea din toamna, acum, in primavara, produsele sunt tot mai scumpe.

Cele mai mari scumpiri din martie fata de inceputul anului sunt la cartofi, care au 26% in plus la pret, la alte legume cresterea e de 20%, iar la fructele exotice, de 10 procente. Dintre produsele nealimentare s-au scumpit cel mai tare combustibilii, tutunul si la servicii, abonamentele de telefonie.

De unde vin scumpirile

De unde vin scumpirile? De la firme si producatori, pentru ca au la randul lor costuri tot mai mari. De exemplu, cand comparam ultimul trimestru al anului 2018 cu cel din 2017 vedem ca cele mai mari costuri orare ale fortei de munca sunt in sectorul public. Sanatatea cu peste 31%, Invatamantul aproape 20 si administratia 12 procente. Socotim aici si cresterea pensiilor. In partea cealalta, in privat, cresterile sunt mai modeste. Pentru stat, cresterile de costuri au insemnat suprataxarea unor domenii, pentru firme aceste costuri sunt transferate in preturi. Iar firmele anunta de ceva vreme ca modificarile legislative de genul Ordonantei 114 aduc si ele inflatie.

Vezi si: Se schimba preturile! Iesenii vor scoate mai multi bani din buzunare pentru aceste produse. Masura a venit ca un bumerang pentru locuitorii judetului

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca un cadru legal stabil ar aduce mai multe beneficii sociale.

Klaus Iohannis: ”Decidentii guvernamentali, si ma refer aici inclusiv la situatia din Romania, au datoria sa asigure un cadru legal stabil, predictibil si rezonabil. Trebuie sa o spunem deschis: responsabilitatea in politicile economice are de suferit de pe urma tentatiilor si deciziilor populiste.”

De la Guvern, premierul Viorica Dancila a anuntat romanii o duc bine.

Viorica Dancila: “Cresterea economica se vede si in buzunarul romanilor. Datele oficiale arata ca in luna februarie a acestui an castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 17,9%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 2.933 de lei.”

Guvernul a prognozat o crestere a preturilor cu 2,8% anul acesta, dar pana acum scumpirile sunt mult mai mari.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img