vineri, 26 aprilie, 2024

Preturile petrolului au crescut luni cu aproximativ 2%, dar se indreapta spre primul declin anual din ultimii trei ani

Distribuie:

Publicat:

Preţurile petrolului au crescut luni cu aproximativ 2%, dar se îndreaptă spre primul declin anual din ultimii trei ani, din cauza îngrijorării investitorilor legată de supraoferta de ţiţei care persistă pe piaţa mondială, transmite Reuters, potrivit news.ro.

La creşterea cotaţiilor din ultima zi a anului 2018 au contribuit indiciile referitoare la progresele negocierilor comerciale dintre Statele Unite şi China. Preşedintele american Donald Trump a afirmat cu o zi în urmă, pe Twitter, că a avut ”o discuţie telefonică foarte bună” cu preşedintele chinez Xi Jinping.

Contractele futures pentru petrolul Brent au urcat cu 1,04 dolari, respectiv cu circa 2%, la 54,25 dolari pe baril. Preţul petrolului Brent a scăzut însă cu aproape 19% în 2018, după doi ani de creşteri.

Preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, a avansat cu 78 de cenţi, respectiv cu 1,7%, la 46,11 dolari pe baril. Cotaţia petrolului WTI a scăzut cu circa 24% în acest an.

Preţurile petrolului au crescut în cea mai mare parte a anului 2018, susţinute de cererea solidă şi de temerile legate de ofertă, mai ales după reintroducerea sancţiunilor americane împotriva Iranului, care au intrat în vigoare la începutul lunii noiembrie.

Cotaţia petrolului Brent, considerat de referinţă pentru preţurile petrolului, au urcat cu aproape o treime în perioada ianuarie-octombrie, la un maxim de 86,74 de dolari pe baril, cel mai ridicat nivel atins de la sfârşitul anului 2014, iar traderii au afirmat la momentul respectiv că preţul ar putea reveni la 100 de dolari pe baril până la sfârşitul lui 2018.

În schimb, preţul petrolului Brent a şters toată creşterea consemnată în 2018, coborând cu aproape 40% de la maximul anului, înregistrând cel mai abrupt declin din ultimele decenii.

Declinul a suvenit după ce Statele Unite au acordat exceptări neaşteptate de la sancţiuni celor mai mari cumpărători de petrol iranian, în timp ce perspectivele pieţei petrolului au devenit mai pesimiste din cauza încetinirii creşterii economice, pe fondul conflictului comercial chino-american.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img