joi, 28 martie, 2024

PREVESTITORUL MORTII: De ce canta cucuveaua la oamenii care urmeaza sa moara

Distribuie:

Publicat:

Multa lume inca mai crede ca pasarile de noapte, dupa felul cum arata si dupa felul cum canta, sunt niste vietati macabre, de groaza, care aduc numai rau daca le vezi sau daca le auzi. Chiar daca pasarile rapitoare de noapte sunt de o varietate mare de specii – bufnita, ciuvica, minunita, cucuveaua, ciuful de camp sau de padure, striga sau huhurezul, oamenii le considera pe toate cucuvele sau bufnite. Si se sperie de ele, crezand ca aduc ghinion sau, mai rau, prevestesc moartea.

Pana nu demult, taranii de la noi chiar ucideau pasarile de noapte atunci cand le vedeau, crezand ca astfel vor “dribla” relele care le vor pati, scrie extranews.ro. Dar cum s-a ajuns sa se creada ca, atunci cand canta o pasare de noapte, ea o face ca sa moara cineva? Hai sa analizam putin cele citeva superstitii in care unii inca mai cred.

Daca vezi bufnita ziua, ai ghinion

E simplu, bufnitele le vezi acolo unde sunt bufnite: in paduri, in podurile caselor, in anexele gospodaresti ale locuintelor. Daca le vezi, intr-adevar ai un ghinion: acela de a avea soareci sau lilieci pe acolo. Fiind pasare rapitoare, ea se hraneste nu cu semnite si frunze de salata, ci cu vietati. Deci bufnitele sau cucuvelele sunt chiar de folos omului, scapandu-l de rozatoare sau insecte neplacute si paguboase.

Daca vezi bufnita ziua, prin padure, inseamna ca acolo, in acel loc sunt cuiburi de bufnite, ceea ce este foarte normal, deoarece pasarile de noapte traiesc in padure.

Daca visezi bufnita, vei avea parte de o situatie dificila din care vei iesi cu greu

In general, visezi orice, inclusiv bufnite. Daca ai fost la zoo si ai vazut acolo pasari de noapte, sau daca ai vazut pe o pagina web, sau daca ai vazut un film la televizor in care erau si bufnite sau un documentar pe Discovery sau National Geographic despre viata vietatilor de noapte, e foarte posibil sa visezi bufnte. Asta inseamna doar ca ti s-a imprimat in memorie imaginea acelei pasari si cam atat.

Fiind pasari de noapte, bufnitele si cucuvelele isi petrec viata pe timp de noapte. Au un ciclu invers fata de alte pasari, care noaptea dorm si ziua canta. Deci, pasarile de noapte traiesc noaptea: zboara, vaneaza, se reproduc. Cantecul lor inseamna doar ca isi cheama perechea sau anunta „rivalii” ca acolo e teritoriul lor.

Totusi, de ce canta la mort?

Explicatia e simpla. In secolele trecute, inainte de a se folosi electricitatea, oamenii isi iluminau locuintele cu ce aveau: lampi de petrol, opait, lumanari. In plus, ei se culcau la ora la care venea intunericul. Doar in casele unde cineva era grav bolnav sau pe moarte, era lumina aprinsa.

Pasarile de noapte sunt atrase de lumina. Deci era cat se poate de normal ca ele sa apara in zona acelei locuinte, unde era lumina la fereastra si un om pe moarte inauntru. Mai ales cand restul localitatii era in intuneric. Si sa cante. Iar oamenii, in simplitatea lor de gandire si in teama de orice nu inteleg, au asociat cantatul (destul de „horror”), noaptea (care era oricum inspaimantatoare deoarece vizibilitatea era mai redusa, linistea mai mare, deci sunetele mult mai puternice) si aspectul pasarilor, cu faptul ca ele si numai ele au adus sau au anuntat moartea celui drag. Asa s-a ajuns la teama fata de pasarile de noapte si chiar la masuri extreme ca alungarea sau chiar uciderea lor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img