joi, 18 aprilie, 2024

Prima din familie cu facultate, romanca in Torino: ”Eu romanca intr-o tara straina…”

Distribuie:

Publicat:

Oana Mecles are 31 de ani, este nascuta in Viseu de Sus, judetul Maramures, ''este un mic orasel, cu foarte putine oportunitati'', spune tanara Tatal Oanei era un simplu maistru la mine, iar mama era vanzatoare intr-un magazin din localitate. Provine dintr-o familie modesta, fara prea multe sperante de viitor. Totul a inceput dupa ce mina la care lucra tatal ei s-a inchis. Tatal, vazand posibilitatile reduse de a-si gasi un loc de munca eficient, a decis sa se alature milioanelor de romani plecati in Italia. Totul s-a intamplat in anul 2000.  „Dupa un an, l-a urmat mama, asa incat eu si fratele meu am ramas un an de zile in grija bunicii. Dorul de parinti a devenit tot mai apasator, asa ca in 2002 am ajuns in Italia, initial, in vizita la ei si pe urma ne-am decis sa ramanem impreuna”. Anii au trecut si Oana este prima din familie cu diploma de facultate! ''Am ajuns in Italia la inceputul liceului. Avand in vedere ca in scoala generala punctul meu forte era matematica, participand la olimpiade, m-am axat pe un liceu economic, Baldessano Roccati din Carmagnola.

Romanca din Chicago: Nu pot spune ”Tatal nostru“ in alta limba, pentru ca nu simt ca ma rog Dumnezeului meu, celui din copilaria mea, celui din mine

La inceput a fost foarte greu, pentru ca, dupa cum am spus, intentia mea era sa vin doar in vizita, deci nu cunosteam deloc limba italiana. Imi amintesc perfect momentul in care ceva m-a determinat sa ma apuc serios de invatatul limbii italiene. Eram in oras, cam la 2 saptamani dupa ce ajunsesem in Italia, si un domn italian ma intrebase cat e ceasul! Nestiind sa-i raspund, i-am aratat ceasul de pe mana. Ma simtisem oarecum “prostuta” si pot sa zic a fost un impuls important, o dorinta de a arata ca nu sunt o incapabila. Apoi as vrea sa va spun ca in fiecare an stateam la coada de la ora 4 dimineata pentru permisul de sedere, timpuri grele!'' spune tanara pentru gazetaromaneasca.com.

Romanca, in pofida greutatilor intampinate, a decis sa urmeze Facultatea de Drept din Italia, Torino.
''Taxele scolare sunt intre 400 si 1700 euro, in functie de situatia financiara si patrimoniala a familiei. Totusi exista o bursa de studiu care, pe langa merit, tine cont si de conditia economica. In cazul meu, nu am platit nici o taxa scolara in cei 5 ani de facultate. Mai mult, pe langa faptul ca nu se platesc taxele scolare, se poate obtine aproape 2000 sau 2700 euro pe an si un loc de cazare la internat in mod gratuit.'' spune Oana

''In octombrie 2016 am dobandit titlu de avocat, urmeaza sa depun juramantul dupa ce ma inscriu in Barou, unde am de platit alte taxe. In viitorul apropiat  sper sa pot ajuta romanii in apararea drepturilor legale,dar acum imi urmaresc visul de a intra in magistratura pentru a deveni procuror sau judecator. Aceasta alegere in Italia este foarte lunga pentru ca este necesar sa indeplinesti una din urmatoarele conditii: sa fii avocat, sa fi terminat scoala de specializare, un doctorat sau o stagiatura de 18 luni in cadrul tribunalului.'' a incheiat tanara romanca. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img