News Flash:

Primari vasluieni chemati la audieri in dosarul Vincon

30 Martie 2016
1849 Vizualizari | 0 Comentarii
Inceput de saptamana furtunos la Directia Nationala Anticoruptie, unde procurorii au chemat la audieri mai multi functionari din primarii dar si localnici, martori sau actori principali in dosarul de coruptie in care "capul rautatilor" sunt fostii subprefecti Sergiu Marian si Vasile Catalin Cupsan.

Acestia sunt banuiti ca ar fi facilitat firmei Vincon Vrancea achizitionarea a peste 600 de hectare de vie pe amplasamentul fostei societati husene Vidisamp.

Zeci de vasluieni asteptau reconstituirea dreptului de proprietate care mai apoi avea sa fie trecuti pe o lista de despagubiri banesti, s-au trezit deodata proprietari fara sa aiba cunostinta la cateva zeci de kilometri distanta. Totul facea parte din planul celor doi subprefecti care doreau sa constranga proprietarii mai apoi sa-si vanda terenurile la preturi modice caci altfel aveau sa fie "amendati" si sa plateasca mii de euro despagubiri pentru plantatia de pe terenul primit.

Sc Vincon Vrancea, societatea care face obiectul anchetei, a achizitionat in anul 2005, viile fostei Vidisamp, societate falimentara, dar au primit doar dreptul de folosinta si nicidecum terenul de sub plantatii care apartinea Agentiei Domeniului Statului.

Aici a intervenit bunavointa subprefectilor amabili care au desfasurat o ampla campanie de depistare a celor care mai aveau de primit terenuri in vederea reconstituirii dreptului de proprietate. Sergiu Marian si Vasile Ctalin Cupsan, au facut presiuni asupra primarilor din comunele respective sa modifice anexele facute pentru aplicarea Legii 1/2000 (privind reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere), pentru reconstituirea dreptului de proprietate in natura.

În urma unor sedinte a Comisiei judetene de fond funciar, comisie condusa de acuzati, s-a ajuns in situatia ca respectivele persoane, sa primeasca terenurile la care aveau dreptul de la ADS, respectiv pe domeniul Vidisamp.

Procurorii DNA au chemat la audieri primarii din Dranceni, Tatarani, Padureni, Husi, Oltenesti, Hoceni sau Dragomiresti, comune din care provin proprietarii terenurilor, pentru a-i audia in calitate de martori.  Ajunsi in posesia titlurilor de proprietate, noii proprietari au fost somati si ei sa aleaga, fie despagubesc, cu sume de mii de euro/ha, societatea Vincon, fie accepta sa vanda terenul aceleiasi societati. Astfel s-a ajuns ca terenuri foarte productive sa fie vandute pe sume infime, de 800 – 1.000 lei/ha, de peste zece ori sub pretul pietei.

Nu este prima abatere pentru fostii subprefecti, cei doi au mai fost acuzati de fapte de coruptie ba chiar au primit si o condamnare. Cupsan a fost condamnat la doi ani si opt luni de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu iar Sergiu Marian, aflat deja in inchisoare pentru fapte asemanatoare, a fost condamnat la cinci ani de inchisoare pentru abuz in serviciu.

Sergiu Marian si-ar fi favorizat fratele, pe Vasile Marian, pentru achizitionarea a 80 de hectare de teren arabil in zona Falciu la un pret cu mult mai mic fata de cel al pietei.

Sentinta Tribunalului Vaslui a fost contestata de judecatorii Curtii de Apel Iasi cu motivarea ca este "prea blanda" si au trimis dosarul spre rejudecare.

Sergiu Marian se afla deja la a treia condamnare, una de doi ani cu suspendarea executarii pedepsei, iar in celalalt, de patru ani cu executare, sentinta ramasa definitiva la inceputul anului trecut. Atunci, fostul subprefect a fost acuzat ca a intervenit in favoarea unor persoane pentru ca acestea fie sa-si poata primi inapoi proprietatile  (n.r cazul unei persoane din Miclesti, plecata in America, si care a fost pus in posesie cu peste 40 ha pe teritoriul Statiunii de Pajisti Vaslui). In al doilea dosar in care a fost condamnat, Sergiu Marian a facilitat unor apropiati cumpararea de terenuri de la oameni pusi in posesie, desi initial fusesera trecuti la despagubiri banesti, tot pe domeniul de la Vidisamp.


vincon vrancea
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2020 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1080 (s) | 35 queries | Mysql time :0.029720 (s)