joi, 28 martie, 2024

Primaria Capitalei a ales un nou logo pentru Bucuresti, dupa descalificarea castigatorului initial

Distribuie:

Publicat:

Primaria Capitalei a ales un alt logo pentru Bucuresti, urmatorul clasat in functie de punctaj, dupa ce lucrarea care a fost desemnata initial castigatoare la concursul organizat de municipalitate a fost descalificata pentru ca seamana cu unul dintre logo-urile orasului Taipei. Premiul ii va fi inmanat lui Alexandru Nenciu in sapte zile de la comunicarea deciziei, timp in care logo-ul va fi publicat pe site-ul Primariei Capitalei si pe pagina sa de Facebok, castigatorul fiind validat in 12 mai doar daca in acest interval nu apar sesizari de plagiat sau de asemanare cu alt logo existent.
„In urma descalificarii lucrarii declarate initial castigatoare, juriul concursului organizat de Primaria Capitalei pentru realizarea unui logo reprezentativ al municipiului Bucuresti a desemnat un nou invingator in persoana lui Alexandru Mihai Nenciu, a carui propunere de logo era urmatoarea clasata in functie de punctaj”, a anuntat, vineri, municipalitatea.
Logo-ul propus de noul castigator „reconstituie etapele unei istorii”, prin combinarea unor edificii reprezentative ale Capitalei: Arcul de Triumf, Palatul CEC, Ateneul Roman si Arena Nationala.
„Logo-ul creat de mine incearca sa spuna o poveste, sa reconstituie etapele unei istorii, prin reprezentarea simplificata a patru edificii-simbol ale Bucurestiului: Arcul de Triumf, Palatul CEC, Ateneul Roman si Arena Nationala. Logo-ul nu este altceva decat un vector de transmitere a identitatii colective”, sustine Alexandru Nenciu.
Municipalitea precizeaza ca a decis, de comun acord cu juriul, ca inmanarea premiului si semnarea contractului de cedare a drepturilor de autor sa aiba loc in sapte zile de la comunicarea deciziei, timp in care logo-ul va fi publicat pe site-ul Primariei Capitalei si pe pagina sa de Facebok, castigatorul fiind validat in 12 mai doar daca in acest interval nu apar sesizari de plagiat sau de asemanare cu alt logo existent.
Potrivit reprezentantilor primariei, unele dintre lucrarile participante vor primi „premii simbolice pentru popularitate”, in functire de aprecierea publicului, autorii acestora urmand sa fie inclusi intr-o baza de date pentru a fi solicitati pentru lucrari viitoare de grafica de catre institutiile din subordinea Primariei Capitalei.
Primaria Capitalei anunta, miercuri, ca Narcis Teodor Lupou, un designer din Timisoara, in varsta de 32 de ani, a castigat concursul pentru realizarea unui logo reprezentativ al Bucurestiului, premiul care ii va fi acordat acestuia fiind in valoare de 50.000 de lei brut, suma ce reprezinta cesionarea exclusiva a drepturilor de utilizare a lucrarii.
Lucrarea a fost, insa, descalificata, joi, pentru ca seamana cu unul dintre logo-urile orasului Taipei.
In concursul organizat de Primaria Capitalei s-au inscris 230 de persoane, 204 inscrieri fiind validate si punctate de juriu in functie de cinci criterii: relevanta pentru tema concursului, design atractiv, originalitate (imbinarea elementelor care imbina traditia istorica a Bucurestiului cu tendintele actuale), functionalitate (vizibilitate si lizibilitate, sa fie usor recognoscibil, sa poata fi imprimat si pe suprafete mici fara sa se piarda detalii esentiale) si adaptabilitate (sa permita declinarea ulterioara a unor branduri sectoriale).
Juriul a fost format din primarul Capitalei, Gabriela Firea, profesor Mircia Dumitrescu, membru corespondent al Academiei Romane, sectia de Arte, Arhitectura si Audiovizual, Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului Bucuresti, Anca Boeriu, lector la departamentul Grafica al UNARTE, dr. Vladimir Nicula, lector la Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, Ioana Ciocan, vicepresedinte Uniunea Artistilor Plastici, Dochita Zenoveiov, brand innovator, “INOVEO”, Bogdan Naumovici, managing partner “23 Communication Ideas”, Corina Vintan, managing partner “Links Associates” si Mirel Palada, sociolog.
Concursul s-a derulat in perioada 20 martie – 20 aprilie 2017, dupa ce consilierii au aprobat, in sedinta CGMB din 28 februarie, proiectul de hotarare in acest sens.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img