News Flash:

Primarii penali ai judetului Vaslui. 10 exemple clare

21 Iulie 2015
3610 Vizualizari | 2 Comentarii
In ultimii trei ani, zece primari din judetul Vaslui au fost trimisi in judecata si multi dintre ei condamnati pentru infractiuni ce au dus la prejudicierea bugetelor locale. Practic, in loc sa ajunga in investitii pentru infrastructura banii au ajuns in buzunarele acestora sau in conturile firmelor de casa. In toate cazurile, fie ca a fost vorba de prejudicii mici sau mari, cei condamnati au scapat cu pedepse cu suspendare. Unii au fost condamnati de doua ori cu suspendare!?

Cap de lista in topul infractiunilor comise de edili se afla fraudele cu fonduri europene. Sumele gestionate fraudulos nu au fost recuperate niciodata de la alesii inculpati, tot primariile (parti responsabile civilmente) fiind cele care au acoperit gaurile facute de primari.

Pe primul loc in topul alesilor infractori, confirmati de instantele de judecata, se afla fostul primar al orasului Negresti, Ioan Cozma.  Acesta si-a inceput cariera in administratie avand o condamnare la activ, in 1998, pe cand era administrator la SC Santierul de Constructii si Reparatii SA Negresti si fusese  desemnat presedinte al Consiliului de Administratie (CA) si director general al acestei societati. In 2002, Cozma a fost trimis in judecata pentru evaziune fiscala, fiind acuzat ca a sustras bani din conturile societatii. Asta nu l-a impiedicat ca in 2004 sa candideze la alegerile locale din partea PSD si sa castige functia de primar. Doi ani mai tarziu, Ioan Cozma a fost condamnat de Judecatoria Vaslui la sase luni de inchisoare cu suspendare. Cateva luni mai tarziu, in noiembrie 2006, Tribunalul Vaslui, care judeca apelul in dosar, avea sa constate incetat procesul penal pornit impotriva primarului ca urmare a prescriptiei faptelor. A fost insa obligat sa achite prejudiciul, aproximativ 100.000 de lei.

In 2008, Ioan Cozma a castigat un nou mandat de primar, de aceasta data din partea PDL. Trimis in judecata pentru fraude cu fonduri europene, in cazul fabricii de caramizi ecologice, Cozma a fost condamnat, in 2012, la doi ani de inchisoare, tot cu suspendare.

Pe langa cele doua dosare, Cozma, fost primar al Negrestiului timp de opt ani, este cercetat de procurorii DNA Iasi, alaturi de alte 37 de persoane. Toti sunt cercetati penal pentru devalizarea orasului, considerat polul saraciei din Romania, cu mai bine de jumatate din populatia activa somera si cu o industrie aproape inexistenta. Cei 38 de suspecti sunt cercetati pentru “constituire de grup infractional organizat, abuz in serviciu, conflict de interese, inselaciune, fals intelectual, uz de fals, fals in declaratii, spalare de bani, folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta”.

Fostul viceprimar al Husului cercetat de DIICOT
 
Romica Lorent, fost viceprimar PDL al municipiului Husi, este cercetat de procurorii DIICOT Vaslui, alaturi de fostul primar al comunei Gagesti, Tiberiu Coatu, pentru constituirea unui grup infractional organizat, instigare la fals si uz de fals. Potrivit procurorilor DIICOT, Romica Lorent, cel care a fost si presedintele Organizatiei Municipale Husi a Partidului Democrat Liberal, „este inviunuit de savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat in vederea savarsirii de infractiuni, instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice, instigare la abuz in serviciu in forma calificata, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, instigare la uz de fals in forma continuata. In 2009 a instigat functionarii primariei Gagesti pentru a deconta in mod nelegal si in baza unor documente false suma de aproximativ 1.005.000 lei, bani reprezentand contravaloarea reparatiilor pentru podurile situate in localitatile Tupilati, Gagesti si Popeni si reparatii la un pod din localitatea Peicani.

Romica Lorent a intrat in posesia acestor lucrari, dupa ce fusesera castigate la licitatie de o firma din Iasi. Societatea ieseana a dat in antrepriza lucrarile de reparatii firmei detinute de Romica Lorent, cel care, ulterior, le-a subcontractat unei alte firme detinute de Andrei Ursu, finul sau.  Alaturi de fostul viceprimar al Husului, mai sunt cercetate inca cinci persoane, printre care si fostul primar al comunei Gagesti, Tiberiu Coatu, dar si angajati din cadrul primariei.

In 2006, Lorent, in timp ce era viceprimarul orasului, a mai fost cercetat de procurorii DIICOT fiind suspectat ca tainuieste bunuri furate de membrii unei grupari vasluiene care dadea spargeri in Belgia. Pe langa perchezitiile facute la domiciliul interlopilor vasluieni, anchetatorii au descins si in casa lui Romica Lorent,  unde s-a gasit aparatura electronica furata. Lorent a sustinut atunci ca a cumparat respectivele bunuri fara a cunoaste proveninenta lor.
Penalii anului 2014

Doi fosti primari ai comunei Puiesti - Vasile Vieru si Ion Duca, precum si membrii unei comisii de receptie a unui drum facut cu fonduri SAPARD, au fost condamnati la inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu. Fostul primar Vasile Vieru a primit trei ani cu suspendare, iar restul inculpatilor, cate doi ani si noua luni inchisoare cu suspendare fiecare, plus plata a 500.000 de lei, suma alocata de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Bucuresti pentru acel drum. Constructorii drumului au fost SC Constructii Consult SRL Barlad (firma primarului de Barlad Constantin Constantinescu) si SC Consint SRL Barlad (firma finului de cununie al primarului de Barlad), constituite atunci intr-un “consortiu” care a castigat licitatia. La 3 ani de la trimiterea in judecatã a fostului primar de la Stanilesti Liviu Arhip si a grupului cu care acesta a fraudat bugetul UE cu peste 230.000 de euro, judecatorii l-au condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare! Intre timp, fostul primar de la Stanilesti a incetat din viata.
 
Condamnat pentru conflict de interese
 
Un al primar inculpat de doua ori, chir in timpul exercitarii mandatului, este Grigore Lefter, primarul comunei Osesti. In luna mai  a anului trecut, edilul a fost condamnat de Judecatoria Vaslui la un an de inchisoare cu suspendare, fiind gasit vinovat de conflict de interese. Condamnarea primarului Grigore Lefter vine dupa ce si-a angajat fiul pe post de consilier personal. Tot in mai, Grigore Lefter a fost trimis in judecata, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), pentru fraude cu fonduri europene, fiind acuzat de “fals intelectual,  folosire sau prezentare, cu rea credinta, de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene si instigare la fals material in inscrisuri oficiale”. Pentru a se ascunde faptul ca, la data prevazuta in proiectul ce viza reabilitarea unui drum comunal, constructorul nu a finalizat lucrarile, iar beneficiarul nu le-a receptionat, iar procesul-verbal de receptie la terminarea lucrarilor a fost falsificat, fiindu-i modificata data, continutul si numarul de inregistrare, iar apoi a fost prezentat, in copie, de catre inculpatul Lefter Grigore, reprezentantilor autoritatii de implementare si celor ai autoritatii contractante, pentru justificarea avansului primit. Falsul a fost realizat printr-o metoda cat se poate de simpla, aplicand pasta corectoare de culoare alba pe exemplarul reprezentand o copie la indigo a procesului-verbal de receptie la terminarea lucrarilor. Peste 170.000 de euro au fost fondurile europene destinate drumului de la Osesti, ce nu a mai fost finalizat.

Alti primari, alte interese
 
Un alt primar vasluian condamnat de judecatori pentru conflict de interese este Ioan Vezeteu, de la Pogana. Acestuia i s-a reprosat ca a intocmit notele de fundamentare a doua hotarari ale Consiliului Local Pogana, din 2011.
„A propus introducerea pe ordinea de zi a proiectului privind vanzarea unui teren ce apartinea domeniului privat al comunei, in suprafata de 26.000 mp, si a propus vanzarea fara licitatie publica, stabilind cumparatorul - Banu Vasile, afin de gradul II, ulterior semnand si contractul de vanzare-cumparare”, au precizat procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel.
Judecatorii Curtii de Apel l-au condamnat pe Vezeteu la trei luni de inchisoare, cu suspendare.

Fraude cu fonduri europene si la Fruntiseni si Codaesti.

Neculai Lupu, primarul comunei vasluiene Fruntiseni, acuzat de procurorii DNA de “abuz in serviciu contra intereselor publice si conflict de interese”, a fost condamnat si el la trei ani de inchisoare cu suspendare, sub supraveghere. Alaturi de primarul Lupu a mai fost condamnat si Alexandru Bancianu, fost angajat al primariei si vicepresedinte al Asociatiei „Fruntiseni-Grajdeni“, acesta primind aceeasi pedeapsa.  Cei doi au fost trimisi in judecata de procurorii DNA  sub acuzatia de “abuz in serviciu contra intereselor publice si conflict de interese”.  In rechizitoriul anchetatorilor se arata ca in cursul anilor 2008 si 2009, primarul Lupu, ajutat de fostul sau angajat, a semnat doua acte aditionale pentru niste terenuri de pasune care au fost date in arenda asociatiei, fara a avea acordul Consiliului Local (CL). Astfel, mai spun procurorii, CL Fruntiseni a fost prejudiciat cu suma de 43.569 de euro, bani care reprezentau diferenta dintre nivelul chiriilor stabilite prin contractele de arenda si cea stabilita de primar prin semnarea celor doua acte aditionale.

Condamnati cu executare, au primit suspendare la recurs
 
Fostul primar al comunei Codaesti, Rusu Mitu a fost condamnat, alaturi de fostul secretar al primariei, Valeriu Raba, si de presedintele unei asociatii agricole, la trei ani si patru luni de inchisoare cu executare, pentru ca a folosit documente false pentru a obtine ilegal subventii de la Comisia Europeana. Potrivit DNA, cei trei au intocmit si folosit mai multe documente false prin care au reusit sa incaseze ilegal subventii de la CE, in numele Asociatiei Crescatorilor de Animale (ACA) Codaesti, fonduri derulate prin intermediul Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) Vaslui. Pentru a intra in posesia subventiilor, reprezentantii Primariei Codaesti au falsificat hotarari ale Consiliului Local, procese-verbale si adeverinte care atestau efectuarea unor lucrari inexistente pentru intretinerea pajistilor. Prin intocmirea si utilizarea de documente false, fostul primar si partenerii de infractiuni au incasat peste 300.000 lei, reprezentand sume achitate catre ACA Codaesti cu titlu de sprijin financiar pentru o suprafata de pasune.

Condamnat cu executare de judecatoria Vaslui, fostul primar a scapat de inchisoare, Curtea de Apel Iasi dispunand la recurs suspendarea pedepsei.
 
 
Constantinescu a pierdut functia de primar dupa ce a fost condamnat

Fostul primar al municipiului Barlad, Constantin Constantinescu, demisionar din functie, a fost condamnat definitiv la un an de inchisoare cu suspendare pentru conflict de interese dupa ce, in calitate de edil, a semnat un contract cu firma la care era actionar majoritar. Judecatoria Barlad l-a condamnat definitiv pe fostul primar din perioada 2004 – februarie 2015 la un an de inchisoare cu suspendare pentru conflict de interese in forma continuata dupa ce, in calitate de ordonator de credite, a semnat un contract de 31,9 milioane de lei, fonduri europene, cu firma la care era actionar majoritar. Magistratii barladeni au admis acordul de recunoastere a vinovatiei incheiat in luna februarie a acestui an intre Constantin Constantinescu, pe atunci inca edil in functie, si procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iasi. In fapt, fostul primar a admis savarsirea infractiunii de conflict de interese si a acceptat pedeapsa de un an de inchisoare cu suspendare. Invocand motive de sanatate, Constantin Constantinescu si-a dat demisia din functia de primar pe 26 februarie, in cadrul sedintei de Consiliu Local, la aproximativ doua saptamani de la semnarea acordului de recunoastere semnat cu procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iasi. Constantin Constantinescu a fost primar PSD al municipiului Barlad din anul 2004, dupa ce, cu patru ani inainte, candidase si din partea PNL.
 
Nu doar primarii au incalcat legea
 

Pe langa primarii de commune si cateva dintre numele sonore ale PSD s-au ales cu dosare penale. Fostul presedinte al CJ Vaslui Ion Manole, considerat primul “baron” al judetului, a fost condamnat de Curtea de Apel Iasi la un an inchisoare cu suspendare pentru conflict de interese si fals in declaratii dupa ce, in calitate de director administrativ al Spitalului Judetean Vaslui, a facut achizitii de la firma la care era actionar.
Vasile Mihalachi, fost presedinte al CJ Vaslui, actualmente vicepresedinte, a fost trimis in judecata sub acuzatia de abuz in serviciu. Dosarul se afla pe rolul Tribunalului Iasi, dupa ce a fost stramutat de la Vaslui.

Fostul deputat PDL de Vaslui Dragos Iftime a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Iasi la sase ani de inchisoare cu executare pentru evaziune fiscala, constituire a unui grup infractional organizat si spalare de bani, fapte comise in calitate de administrator al unei firme.

Victor Cristea a primit NUP
 
Fost primar al Vasluilui, timp de patru mandate, Victor Cristea, in prezent deputat, a fost acuzat in nenumarat randuri de gestionarea frauduloasa a fondurilor, insa de fiecare data a scapat basma curata. Un dosar rasunator a fost cel in care Victor Cristea a fost cercetat pentru sumele uriase cheltuite pentru amenajarea scaunelor la Stadionul municipal din Vaslui. In urma cu zece ani, Cristea a platit aproape 800 de milioane de lei vechi pentru 1.000 de scaune din plastic montate pe stadion. Primarul a “uitat” sa mai organizeze licitatie si a declarat castigatoare firma la care actionar era un apropiat de-al sau, primarul Iasiului, Gheorghe Nichita. In timp, achizitiile de scaune de la firma ieseana au crescut, ajungand la peste 8.000 de bucati. Astfel, s-a ajuns ca numai pentru scaunele stadionului Primaria Vaslui sa plateasca 600.000 lei. Dosarul in care Victor Cristea a fost cercetat penal pentru abuz in serviciu a fost solutionat cu un mare NUP (neinceperea urmaririi penale), solutie dispusa de fostul sef al DNA Iasi, procurorul Corneliu Gheorghita.
 

ioan cozma
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0888 (s) | 23 queries | Mysql time :0.032137 (s)