vineri, 19 aprilie, 2024

Primarul oraşului italian Vulcano a ordonat o evacuare parţială a rezidenţilor din cauza nivelului crescut de dioxid de carbon

Distribuie:

Publicat:

Primarul oraşului italian Vulcano de pe insula cu acelaşi nume, situată în largul coastei nordice a Siciliei, a ordonat o evacuare parţială pe perioada nopţii a rezidenţilor care locuiesc în apropierea portului local din cauza gazelor potenţial periculoase provenite din activitatea vulcanică, informează Reuters.

Ordinul, în vigoare de luni şi valabil pentru următoarea lună, interzice unui număr de circa 300 de rezidenţi să rămână peste noapte în locuinţele lor, în intervalul orar 23:00 – 06:00.

Activităţile turistice vor fi de asemenea interzise pe această insulă, care face parte din arhipelagul Eolian.

''Stare de inconştienţă din timpul somnului nu i-ar lăsa să detecteze riscurile'', a declarat primarul Marco Giorgianni pentru Reuters, adăugând că persoanele evacuate vor fi cazate în alte locuri de pe insulă.

Într-un raport dat publicităţii săptămâna trecută, Institutul Naţional pentru Geofizică şi Vulcanologie (INGV) din Italia a avertizat că nivelul de dioxid de carbon este ''anormal de ridicat'' în jurul craterului vulcanului, care a erupt cel mai recent din 1888 până în 1890,  potrivit Agerpres.ro.

Potrivit presei locale, mai multe familii şi-au părăsit deja locuinţele la sfârşitul lunii octombrie din cauza nivelului de gaze, după ce agenţia de protecţie civilă a emis o alertă vizând modificări ''semnificative'' ai parametrilor vulcanici.

Municipalitatea va acorda subvenţii pentru a veni în sprijinul celor nevoiţi să-şi găsească o altă locuinţă, dar activităţile cotidiene de pe insulă vor continua în mod normal pe perioada zilei, a spus Marco Giorgianni.

Angela Borgia, patroana unui restaurant din regiunea portuară, a declarat că, deşi rezidenţii insulei sunt îngrijoraţi în legătură cu nivelul de gaze, mutarea vârstnicilor şi a bolnavilor pe perioada nopţii va fi o operaţiune dificilă.

''Înţelegem însă că este pentru propria siguranţă şi acceptăm acest lucru'', a declarat ea pentru Reuters.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img