joi, 28 martie, 2024

Principalele declaratii ale presedintelui Iohannis dupa sedinta CSAT

Distribuie:

Publicat:

Presedintele Klaus Iohannis face incepand cu ora 14.30 o declaratie de presa la Palatul Cotroceni, in conditiile in care marti a avut loc o sedinta a Consiliului de Aparare a Tarii.

Cele mai importante declaratii:
Au fost luate decizii importante care privesc securitatea nationala
Vineri am aprobat dupa participarea Romaniei la grupul de lupta al NATO din Polonia. Incepand cu 2017, Romania va fi prezenta cu o subunitate la nivel de companie in Polonia. Am informat Parlamentul in aceasta chestiune.
O prima tema s-a referit la informarea privind stadiul indeplinii in 2016 a programului de inzestrare a Armatei. Am aprobat azi o forma actualizata a acestui program ca urmare a alocarii a 2% din PIB pentru MApN.
Subliniez ca alocarea a 2% din PIB are un impact dublu asupra securitatii nationale: pe de o parte impune actualizarea masurilor pentru inzestrarea armatei, pe de alta parte va contribui la revitalizarea industriei nationale de aparare.
Prin punerea in aplicare a programului actualizat se vor initia programele esentiale de inzestrare si participare a companiilor nationale: transportoare blindate 8×8 si 4×4, avioane multiroll, sisteme de comanda si control si corvetele.
Am analizat si aprobat obiectivele Romaniei la summitul NATO de la Bruxelles, probabil la finalul lunii mai. Reuniunea va fi cadrul pentru prezentarea viziunii noii administratii SUA privind rolul NATO. 
Asteptarile Romaniei sunt in principal legate de reconfirmarea aliantei si soliditatii relatiei transatlantice 
Ne asteptam ca la Summitul NATO sa fie evidentiate contributiile Romaniei la NATO si pastrata importanta strategica a Marii Negre. 
Am analizat activitatea in 2016 a institutiilor din sistemul de securitate. Tinand cont de evenimentele interne si internationale, institutiile si-au indeplinit cu succes misiunile incredintate.
Am evaluat activitatea Consiliului Operativ de Securitate Cibernetica in 2016. 
Am analizat raportul CSAT privind activitatea din 2016, raport care va fi trimis spre aprobare Parlamentului Romaniei

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img