News Flash:

Principalele revolte si asalturi proruse in estul Ucrainei

14 Aprilie 2014
1701 Vizualizari | 0 Comentarii
Manifestanti participa la revolte, iar grupari inarmate neidentificate efectueaza asalturi incepand de la 6 aprilie, in estul rusofon al Ucrainei, potrivit unor jurnalisti AFP de pe teren si unor surse oficiale ucrainene citate de presa locala, relateaza AFP, care prezinta principalele evenimente.

 Primele revolte au avut loc duminica, pe 6 aprilie, la Donetk, Harkov si Lugansk, capitalele a trei dintre provinciile cele mai estice ale tarii, toate avand frontiere cu Rusia. Manifestatii sunt organizate, in aceste regiuni, la sfarsitul saptamanii, de catre prorusi.

La Donetk (1 milion de locuitori), manifestanti ocupa sedii ale administratiei regionale, asupra carora detin in continuare controlul. La 7 aprilie ei proclama o "republica suverana Donetk". In aceasta provincie s-au inregistrat cele mai multe revolte.

La Lugansk (400.000 de locuitori), manifestanti detin controlul asupra sediului local al serviciilor de securitate (SBU, politia secreta). Ei au jefuit depozitul de arme al sediului, pe care-l ocupa in continuare.

 La Harkov (1,5 milioane de locuitori), manifestanti patrund in sediul administratiei regionale. Pleaca a doua zi dimineata, in urma unor negocieri. Urmeaza trei zile de revolte. Duminica, pe 13 aprilie, manifestanti au incercat sa patrunda, fara succes, intr-un sediu al administratiei municipale.

Sambata, pe 12 aprilie, si duminica, pe 13 aprilie, a avut loc o noua serie de asalturi asupra unor cladiri, la unele participand manifestanti, altele date de catre grupari inarmate neidentificate, dar bine echipate si organizate.

Regiunea Donetk:

- Slaviansk (100 de kilometri nord de Donetk): o grupare armata preia in mod succesiv, sambata, controlul asupra sediilor politiei locale, SBU si administratiei municipale.

- Kramatorsk (70 de kilometri nord de Donetk): o grupare inarmata preia controlul, sambata seara, asupra sediului politiei si administratiei municipale.

- Mariupol (pe coasta Marii Azov, la 120 de kilometri sud de Donetk): manifestanti preiau controlul, duminica, asupra administratiei municipale. Aceeasi situatie la Hartizk (30 de kilometri est de Donetk) si Ienakiieve (30 de kilometri nord-est de Donetk).

- Gorlovka (60 de kilometri nord-est de Donetk): manifestanti iau cu asalt si ocupa, luni, sediile politiei si municipalitatii.

De asemenea, manifestatii proruse, pasnice, au fost semnalate la Odesa, un important port rusofon situat pe coasta de sud-vest.

manifestanti participa afp donetk harkov lugansk
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1011 (s) | 23 queries | Mysql time :0.038585 (s)