joi, 28 martie, 2024

Probleme aparent inofensive, care iti ataca inima

Distribuie:

Publicat:

Problemele inimii pot fi prevenite daca incercam sa tinem sub control toti factorii de risc in cazul bolilor cardiace. Numai ca pentru a-i putea controla trebuie mai intai sa ii cunoastem. Sunt multe situatii despre care stim ca ne afecteaza inima , dar sunt si probleme care par inofensive. Totusi, netratate pot afecta serios functionarea cordului. Iata 5 dintre acestia:

1. Afectiuni ale gingiilor. Exista o stransa legatura între bolile gingiilor si suferintele inimii. Bacteriile care formeaza placa dentara provoaca, de asemenea, inflamatii în organism, factor de risc major pentru ateroscleroza. Tratarea corecta a bolilor gingivale (paradontoza) îmbunatateste si functia vaselor de sange.
Atentie la carnea rosie!

2. Dereglarile hormonale. Un nivel scazut de estrogen (hormoni feminini), în special la femeile care intra la menopauza precoce, creste riscul de boli de inima si accidente vasculare. Anumite studii au demonstrat ca si un nivel scazut sau prea ridicat al testosteronului creste colesterolul „rau”, îmbolnavind inima. Acest efect a fost confirmat si de un studiu pe cinci ani, publicat în „Journal of Clinical Endocrinology”, la care au participat 3.600 de barbati. Pana la finalul cercetarii, aproape 6% dintre acestia au murit din cauza bolilor cardiovasculare, majoritatea avand un nivel scazut al hormonului. „Un nivel optim al testosteronului creste masa musculara si scade tesutul adipos, influentand pozitiv si colesterolul. Însa dezechilibrele au efect invers”, a declarat Zoe Hyde, unul dintre autori.

3. Odihna insuficienta. Un studiu din 2010, efectuat de cercetatorii de la scoala de Medicina West Virgina pe mai mult de 30.000 de persoane, a aratat ca cei care dorm mai putin de sapte ore pe noapte au un risc mai mare de a face boli de inima. De exemplu, femeile de peste 60 de ani care dorm în jur de cinci ore pe noapte au un risc dublu de a dezvolta boli cardiovasculare fata de cele care se odihnesc suficient. „Lipsa somnului duce la rigidizarea arterelor, situatie care favorizeaza bolile de inima”, atrage atentia conf. dr. Florin Mitu, medic cardiolog.

4. Hidratare deficitara. Prostul obicei de a nu bea suficienta apa se poate dovedi cu adevarat periculos, mai ales pe timpul verii. „Prin deshidratare scade tensiunea arteriala si se îngroasa sangele, ceea ce creste riscul de atac de cord. În plus, se pot agrava bolile de inima deja existente”, adauga cardiologul.

5. Acte intime neprotejate. Chlamydia, o infectie cu transmitere sexuala, care afecteaza atat barbatii, cat si femeile, poate inflama arterele. „Inflamatia pe care o provoaca Chlamydia poate duce la agravarea aterosclerozei si, implicit, la infact miocardic”, precizeaza specialistul.

Printre cele mai cunoscute cauze ale bolilor de inima se numara fumatul, alimentatia bogata în grasimi, carne rosie si sare, consumul de alcool si sedentarismul. „Din cauza fumatului se pot forma cheaguri de sange care blocheaza fluxul sanguin de la nivelul inimii si creierului si care contribuie la formarea placii de colesterol de pe peretii arterelor”, spune cardiologul Florin Mitu, care mai recomanda sa reduceti consumul de alimente de origine animala. „Ar trebui ca doar 10% din dieta sa contina alimente ce provin de la animale. Carnea servita de trei ori pe zi este un pericol”. Medicul recomanda, de asemenea, sa faceti miscare cel putin o ora pe zi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img