joi, 28 martie, 2024

Probleme cu validarea noului ambasador al SUA in Romania: Trump trebuie sa faca din nou nominalizarea

Distribuie:

Publicat:

La aproape patru ani de când Hans Klemm a fost numit ambasador în România, SUA nu au finalizat încă procesul de numire a unui succesor. Preşedintele Donald Trump l-a nominalizat pe 25 iulie 2018 pe Adrian Zuckerman pentru postul de ambasador în România, însă Senatul SUA nu a validat încă propunerea.

Joi, 3 ianuarie, Senatul american a returnat propunerea preşedintelui, în baza prevederilor de la articolul XXXI, paragraful 6 al Regulamentului propriu. Paragraful invocat prevede că nominalizările care nu au fost nici confirmate, nici respinse în timpul sesiunii în care au fost făcute vor fi returnate Secretariatului Preşedintelui şi nu vor mai fi luate în discuţie până la momentul în care preşedintele va reînainta oficial nominalizarea.

CITEȘTE ȘI: Semnal de ALARMĂ lansat de medici: Afecţiunea comună care îţi distruge rinichii

Astfel, pentru că Adrian Zuckerman nu a fost confirmat de Senatul SUA în sesiunea care s-a încheiat la finalul anului 2018, preşedintele Donald Trump trebuie să îl nominalizeze din nou. Există însă şi varianta ca Trump să se răzgândească şi să aleagă un alt ambasador. Potrivit Articolului II, Secţia 2 din Constituţia SUA, preşedinte numeşte ambasadorii, cu acordul Senatului.

Adrian Zuckerman a emigrat din România în SUA la vârsta de 10 ani. Este avocat în Baroul din New York din 1984 şi este partener în cadrul firmei internaţionale de avocatură Seyfarth Shaw LLP. Adrian Zuckerman a fost co-preşedinte pentru proprietăţi imobiliare şi servicii corporate la Epstein Becker & Green New York. Activ în ceea ce priveşte iniţiativele filantropice şi educaţionale, Zuckerman este membru în board-ul Kids Corp. şi în board-ul absolvenţilor Facultăţii de Drept din New York. Zuckerman are diplomă de la Massachusetts Institute of Technology (1979), iar diploma în Drept este obţinută la New York Law School (1983).

După nominalizarea din iulie 2018, Zuckerman a oferit o primă reacţie în exclusivitate pentru STIRIPESURSE.RO. "Sunt flatat şi profund onorat să fi fost nominalizat de preşedintele Trump pentru a fi următorul ambasador al Statelor Unite ale Americii în România. Sunt de asemenea recunoscător preşedintelui Trump pentru încrederea lui în mine. Nominalizarea va fi trimisă la Senatul Statelor Unite pentru aprobare. Până când Senatul nu va avea ocazia să se pronunţe asupra nominalizării mele, nu pot să fac afirmaţii publice pe teme referitoare la nominalizarea mea, la Statele Unite sau la România", a declarat Adrian Zuckerman.

Actualul ambasador al SUA în România, Hans Klemm, este diplomat de carieră. A fost nominalizat de Barack Obama în martie 2015, iar Senatul SUA a aprobat numirea în data de 22 iulie 2015. În cele mai multe cazuri, diplomaţii de carieră ai SUA petrec trei ani într-o funcţie, iar ambasadorii desemnaţi politic îşi prezintă demisiile odată cu schimbarea preşedintelui care i-a nominalizat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img