joi, 28 martie, 2024

Probleme pentru USR

Distribuie:

Publicat:

Tribunalul Bucuresti a respins semnul electoral al USR, pe motiv ca este identic cu semnul USB, iar fuziunea dintre cele doua partide nu este inca inregistrata juridic. Problema e ca USR a trecut deja acest semn electoral pe lista de semnaturi, iar PSD poate contesta listele cu candidati USR din toate judetele, pe motiv ca nu sunt legale, tocmai pentru ca au folosit semnul altui partid. BEC va decide azi daca USR a preluat legal semnul USB.

Uniunea Salvati Romania (USR), partidul condus de Nicusor Dan, ar putea rata, din cauza unei chichite juridice, participarea la alegerile parlamentare din 11 decembrie. Iata cum au stat lucrurile, pas cu pas:

Pasul 1.

Cand a strans semnaturile de sustinere – conditie obligatorie pentru depunerea candidaturilor – USR a folosit semnul electoral al Uniunii Salvati Bucurestiul (USB), partidul de pe listele caruia a candidat Nicusor Dan la Primaria Capitalei. Intre timp, USB s-a topit cu tot cu semn in USR. Asa a gandit Nicusor Dan cand a strans semnaturi pentru USR folosind semnul USB. Problema este ca fuziunea dintre USR si USB nu a fost inca inregistrata juridic. Desi USR este inregistrat oficial in Registrul partidelor politice, fuziunea dintre USR si USB este inca in faza contestatiilor in instanta. Tribunalul Bucuresti a dat miercuri seara o decizie favorabila fuziunii, insa sentinta poate fi contestata in termen de cinci zile. Pana atunci, noul USR, practic, nu exista.

Pasul 2. 

Potrivit legii, fiecare partid trebuie sa-si inregistreze semnul electoral pana la data de 1 noiembrie . Liderii USR au inregistrat semnul USB ca semn USR  in data de 28 septembrie, dar BEC s-a opus, pe motiv ca este semnul altui partid – USB, partid inregistrat pe numele lui Nicusor Dan, care nu a cedat dreptul de folosinta noului partid – USR, inregistrat pe numele Mirabelei Gradinaru, partenera lui Nicusor Dan. Practic, BEC a taxat faptul ca partenera lui Nicusor Dan nu i-a cerut dreptul lui Nicusor Dan sa foloseasca semnul electoral al USB. Desi pare absurd, motivul sta in picioare din punct de vedere juridic. “Problema e ca BEC trebuia sa dea o decizie in cinci zile, dar ne-au respins semnul electoral abia pe 21 octombrie, adica dupa trei saptamani. Noi, pe 22 octombrie , am contestat decizia la Tribunal”, a spus Nicusor Dan. Miercuri seara (26 octombrie), dupa ce a dat verdict favorabil fuziunii (decizie nedefinitiva), Tribunalul Bucuresti a respins semnul electoral al USR, foarte probabil pentru acelasi motiv: fuziunea  dintre USB si USR nu este confirmata de o decizie definitiva a instantei, deci se poate interepreta ca un partid i-a furat semnul electoral altui partid.

Pasul 3.

Intre timp, Mirabela Gradinaru a obtinut acordul scris de la Nicusor Dan cum ca poate folosi semnul electoral al USB pentru USR si s-a dus din nou la BEC pentru a intregistra semnul partidului. Asa cum aminteam mai sus, potrivit legii, partidele isi pot schimba semnul electoral pana la 1 noiembrie de cate ori doresc. BEC urmeaza sa decida azi daca accepta acordul lui Nicusor Dan, deci daca USR poate transfera sigla politica defunctului USB. Indiferent care va fi decizia BEC, oricum va fi contestata in instanta. Daca va fi o decizie nefavorabila USR, Nicusor Dan va merge la  Tribunalul Bucuresti, care va da o decizie definitiva.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img