vineri, 29 martie, 2024

Problemele care pot aparea in functie de pozitia de dormit

Distribuie:

Publicat:

Problemele de sanatate si frumusetea pot fi influentate decisiv de tipul de pozitie de dormit pe care l-ai ales. Chiar daca nu a fost o optiune constienta, ci te-ai obisnuit sa adormi asa, dupa analiza beneficiilor si dezavantajelor ai putea decide sa-ti schimbi pozitia de acum incolo. Felul in care dormi poate agrava sforaitul, arsurile la stomac, ridurile sau refluxul gastroesofagian. Iata care sunt caracteristicile fiecarei pozitii de dormit:
 
1. Daca dormi pe spate
 
Avantajele: Dormitul pe spate este foarte util pentru coloana vertebrala si pentru gat deoarece spatele va fi drept si coloana nu se va forta ca urmare a intoarcerii pe o parte. Ar fi ideal sa dormi pe spate fara nicio perna pentru ca gatul sa fie intr-o pozitie neutra, dar este in regula daca ai o perna care va mentine capul mai sus decat restul corpului, prevenind astfel acumularea lichidelor la nivelul fetei si temutele pungi de sub ochi. Dormitul pe spate are si alte avantaje cosmetice. Daca dormi toata noaptea in aceasta pozitie fata va avea mai mult aer si se vor forma mai putine riduri fata de situatia in care strivesti tenul cu perna si il supui presiunii.
 
Dezavantajele: Daca ai probleme cu apneea de somn sau sforaitul trebuie sa stii ca dormitul pe spate va agrava aceste afectiuni. Cand stai timp indelungat in aceasta pozitie spatele limbii se va lasa, ceea ce va ingreuna respiratia si va accentua sunetele specifice sforaitului. Medicii recomanda persoanelor diagnosticate cu apnee de somn si sforait sa doarma pe o parte.
 
2. Daca dormi pe o parte
 
Avantajele: Nu este de mirare ca aceasta pozitie este cea mai populara. Daca te-ai obisnuit sa dormi asa este indicat sa alegi partea stanga. Vei reduce refluxul gastric si senzatia de arsura. In acest mod vei preveni agravarea refluxului gastroesofagian, vei neutraliza problemele digestive si vei stimula eliminarea toxinelor. In plus, dormitul pe partea stanga amelioreaza circulatia sangelui si ajuta creierul sa filtreze mai eficient substantele nocive din organism. Datorita structurii anatomice a corpului uman toate aceste beneficii nu vor aparea decat daca alegi sa te odihnesti pe partea stanga.
 
Dezavantajele: Dormitul pe partea stanga poate pune presiune asupra plamanilor si stomacului, asa ca este bine sa variezi pozitiile de-a lungul noptii. De asemenea, cei care aleg sa doarma pe partea stanga se pot trezi cu bratul amortit pentru ca au stat pe el prea multe ore. Aceasta pozitie supune si umerii unei presiuni crescute, iar daca ai deja probleme cu durerile este mai bine sa nu dormi pe o parte.
 
3. Daca dormi pe burta
 
Avantajele: Dormitul pe burta reduce intensitatea sforaitului.
 
Dezavantajele: Din pacate lista de inconveniente este mult mai lunga decat cea de beneficii. Aceasta pozitie este considerata de medici cea mai putin utila pentru ca ai putea avea probleme cu spatele. 
 
Curbura naturala a coloanei vertebrale se va aplatiza, ceea ce poate provoca aparitia durerilor in partea inferioara a spatelui. In plus, dormitul pe burta timp de mai multe ore cu capul intors intr-o parte va supune gatul unei presiuni crescute. Daca nu poti renunta la aceasta pozitie este recomandat sa pui o perna sub solduri pentru a mentine curbura coloanei vertebrale.
 
Concluzii: Nu depinde decat de tine in ce pozitie dormi, dar optiunea pe care o alegi poate ameliora sau agrava problemele de sanatate. Si aspectul tenului va fi influentat de contactul cu pernele, iar felul in care arati dimineata te poate ghida pentru a-ti da seama daca este cazul sa faci vreo schimbare. Important este sa te simti in armonie cu propriul corp si sa te relaxezi total in timpul orelor de odihna. Daca ai luat o cina copioasa nu uita sa dormi pe partea stanga. sursa: eva.ro
S.D.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img