miercuri, 24 aprilie, 2024

PROCEDURA OBLIGATORIE pentru parintii care refuza sa-si vaccineze copiii

Distribuie:

Publicat:

Parintii care nu vor sa-si vaccineze copiii vor trebui sa semneze un formular de refuz, dar acest lucru se va intampla doar dupa ce vor fi stat de vorba specialisti in domeniu. Procedura este obligatorie si, daca refuza consilierea sau sa semneze formularul, parintii vor fi sanctionati cu amenda care poate ajunge la cateva mii de lei.

Un parinte care refuza sa-si vaccineze copilul va parcurge, odata cu intrarea in vigoare a noii legi, o procedura care pana acum nu era obligatorie, potrivit unor surse din sistem. Astfel, in momentul in care anunta medicul de familie asupra deciziei sale, acesta va informa Comisia Judeteana de Vaccinare care il va consilia si, dupa caz, daca nu se razgandeste, ii va pune la dispozitie un formular de refuz, care, ulterior, trebuie anexat dosarului de inscriere in invatamant. Pentru a fi protejati, copiii nevaccinati vor fi suspendati in perioada unor epidemii constatate de Directiile de Sanatate.

Daca parintele nu se prezinta la consiliere sau refuza sa semneze formularul va fi amendat cu pana la 2.500 de lei.

De asemenea, vaccinarea nu se va face in momentul in care exista contraindicatii.

Cele mai drastice amenzi, de pana la 10.000 de lei, sunt prevazute pentru institutiile sau cadrele medicale care actioneaza contrar legii, unul dintre cazuri fiind acela al informarii eronate sau tendentioase asupra vaccinarii.

Voiculescu: Exista sanctiuni, dar se refera strict la obligativitatea de a fi informat

“Legea vaccinarii este in stadiu de avizare, este practic finalul. Are trei capitole mari, importante. Pe de o parte ne da baza legala pentru asigurarea stocurilor de vaccinuri, ceea ce este esential. Daca ai baza legala atunci poti sa faci rezerve, daca ai rezerve atunci nu mai ramai fara vaccinuri. Al doilea lucru pe care il face – ne asigura ca exista responsabilitati foarte clare pentru fiecare, fie ca vorbim de medicul de familie, fie ca comisiile judetene de vaccinare, fie ca vorbim despre Ministerul Sanatatii si celelalte institutii. Al treilea lucru pe care il face foarte clar- stabileste care sunt responsabilitatile ministerului, pentru eventualele efecte secundare pe care pentru prima data Ministerul Sanatatii le va recunoaste. Va spune da, daca exista efecte secundare, ministerul isi asuma responsabilitatea si, de asemenea, care sunt responsabilitatile parintilor, anume de a fi informati, de a lua decizia. Vor putea lua decizia sa nu vaccineze copilul, respectiv sa stabileasca un plan de vaccinare, dar asta numai dupa ce se vor informa. Legea presupune obligatia familiei de a se informa. Exista sanctiuni, dar se refera strict la obligativitatea de a fi informat, de a lua o decizie informata”, a declarat vineri Vlad Voiculescu.

La finalul lunii septembrie, Avocatul Poporului a cerut explicatii Ministerului Sanatatii cu privire la proiectul privind vaccinarea obligatorie.

“Avocatul Poporului solicita, intre altele, Ministerului Sanatatii sa comunice motivele pentru care din luna aprilie si pana in prezent, proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie a copiilor nu a parcurs nici o etapa prevazuta de lege, in vederea reglementarii la nivel de act normativ a situatiei ce face obiectul sesizarii din oficiu a institutiei Avocatul Poporului”, potrivit unui comunicat de presa al Avocatului Poporului remis MEDIAFAX.

Solicitarea a venit in contextul epidemiei de rujeola, Ministerul Sanatatii precizand ca in Romania au fost inregistrate 675 de cazuri de rujeola in decursul a opt luni, fiind inregistrate trei decese, anul trecut fiind inregistrate doar sapte cazuri de imbolnavire.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img