News Flash:

Procurorii din CSM pregatesc riposta, dupa OUG lui Tudorel Toader: Au sunat adunarea generala

20 Februarie 2019
946 Vizualizari | 0 Comentarii
consiliul superior al magistraturii b77a2259e4

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturi (CSM) a transmis, marți, după ce Guvernul a aprobat OUG prin care sunt modificate legile justiției un comunicat în care critica decizia executivului. După doar o zi, procurorii din CSM au făcut ședință în care au decis să convoace adunărilor generale ale procurorilor în vederea formulării unui punct de vedere despre OUG dată de Tudorel Toader.

”În şedinţa din data de 20 februarie 2019, Secţia pentru procurori a hotărât convocarea adunărilor generale ale procurorilor în vederea formulării unui punct de vedere referitor la modificările Legilor nr. 303/2004, nr. 304/2004 şi nr. 317/2004, aduse prin O.U.G. adoptată în şedinţa de guvern din data de 19.02.2019, modificări care privesc activitatea Ministerului Public.”, au anunțat procurorii.

Secţia pentru procurori anunța, marți seară, prin intermediul unui comunicat de presă postat pe site-ul instituției, că a luat act de declaraţiile ministrului Justiţiei privind modificările aduse legilor justiţiei în şedinţa de guvern, prin Ordonanţă de Urgenţă.

Membrii Secţiei au luat la cunoştinţă de conţinutul ordonanţei de urgenţă pe 18 februarie 2019, când a fost transmisă la Consiliu pentru avizare.

Membrii procurori susțin că nu au avut cunoştinţă de vreun demers instituţional, "altul decât cel privind amânarea intrării în vigoare a dispoziţiilor privind admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii, şi cu atât mai puţin de conţinutul acestor propuneri despre care se susţine că ar aparţine Consiliului Superior al Magistraturii".

"Subliniem că avizarea numirii procurorilor în funcţiile înalte, în acord cu recomandările MCV, ale Comisiei de la Veneţia şi principiul legal al separării carierelor instituit prin art. 3 din Legea nr. 303/2004, trebuie să rămână în competenţa Secţiei pentru procurori, iar selecţia candidaţilor să fie făcută exclusiv din rândul magistratilor procurori. Atragem atenţia că modificarea dispoziţiilor legale care permiteau delegarea în toate funcţiile pentru care numirea se face de Preşedintele României este de natură să afecteze grav activitatea parchetelor în contextul în care instituţia delegării este menită a genera tocmai soluţii rapide în situaţii de urgenţă provocate de o vacantare intempestivă a unui post de conducere", potrivit sursei citate.

Secția pentru procurori a CSM arată că procedura de numire prevăzută de lege este una de durată, ce presupune parcurgerea mai multor etape şi participarea mai multor autorităţi publice, "context în care se poate ajunge la situaţii în care, pe perioade relevante de timp, la conducerea unor structuri importante din Ministerul Public să nu se găsească nicio persoană".

"Astfel de situaţii ar pune Ministerul Public în imposibilitatea de a-şi realiza însăşi atribuţiile specifice prevăzute de Constituţia României şi legile organice, anume de a reprezenta interesele generale ale societăţii şi a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor", conchid procurorii din Consiliu.

Reacția Secției pentru procurori a CSM vine după ce ministrul Justiției a anunțat, marți, că OUG pentru modificarea legilor justiției și a unor regulamente privind admiterea la INM a fost adoptată în ședința de Guvern. Tudorel Toader a subliniat că propunerile de modificare au venit din partea CSM.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1334 (s) | 34 queries | Mysql time :0.073208 (s)