joi, 28 martie, 2024

Produse de post pline de aditivi periculosi pentru sanatate: De ce E-uri trebuie sa ne ferim in special

Distribuie:

Publicat:

Un studiu comandat de Asociatia Pro Consumatori (APC) releva ca doar 10 la suta din 35 de produse de post testate de specialisti nu au aditivi alimentari, in timp ce unul din doua contine acid citric, unul din patru contine metabisulfit de sodiu, iar unul din cinci produse are cate doi conservanti.

Din totalul de 31 de aditivi descoperiti in produsele de post, 24 sunt suspecti de aparitia unor probleme grave de sanatate, potrivit APC. “Studiul privind calitatea produselor vegetale consumate frecvent de catreconsumatori in perioada postului face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: ‘Sa invatam sa intelegem eticheta'”, anunta Asociatia Pro Consumatori, care arata ca a achizitionat, in vederea cercetarii, 35 de preparate si semipreparate din marile structuri comerciale.

Au fost analizate, potrivit APC, produse fabricate sau distribuite de, printre altii, de Carrefour, Cris-Tim, Europrod/Agricola, Ocean Fish, Unilever, Kaufland, Penny, Scandia Sibiu, Fito-Fitt, Unicarm si Deserta.
Intre produsele de post achizitionate de APC pentru testare s-au numarat “fasole batuta cu benzoat de sodiu, sorbat de sodiu si acid citric (Carrefour), salata Humus Daniela’s cu benzoat de sodiu, sorbat de potasiu si acid citric (Via-Trend), chiftelute de legume cu caragenan si guma de guar (Carrefour), salata de vinete cu ceapa cu benzoat de sodiu, sorbat de potasiu si acid citric (Carrefour), humus cu sorbat de potasiu si acid citric (Cris-Tim), salata de humus Vernada cu benzoat de sodiu, sorbat de potasiu si acid citric (Ocean Fish) “.

S-au descoperit si “fulgi pentru piure de cartofi Malita cu metabisulfit de sodiu, mono-digliceride ale acizilor grasi si curcumina, pasta vegetala tartinabila Penny cu polifosfati, clorura de potasiu, stearoil-2-lactilat de sodiu, esteri ai acidului citric cu mono si digliceridele acizilor grasi, monoglutamat de sodiu, guma xantan, ascorbat de sodiu, acid citric, caragenan, caramel si carmin, sos de maioneza Inedit cu acid citric, guma de xantan, guma de guar si sorbat de potasiu (SC Inedit SRL) si (…) grasime tartinabila vegetala cu 20 la suta grasime Delma Sandvis cu poliglicerol, poliricinoleat, mono si digliceride ale acizilor grasi si acid citric (Unilever) “.

Referitor la prezenta aditivilor in produsele achizitionate si testate de specialisti, APC noteaza ca “in cele 35 de produse vegetale s-au identificat 31 de aditivi alimentari”, asa-numitii E-uri. Dintre cei 31 de aditivi, noteaza Asociatia, 24 sunt suspecti de aparitia unor probleme grave de sanatate.

“E100 – curcumina este un colorant galben portocaliu. Are o rata de absorbtie scazuta, iar unele studii au aratat ca poate provoca stare de greata, diaree. Recent, s-a constatat ca poate afecta metabolizarea fierului in organism, putand cauza deficiente de fier la anumite persoane. E120 – carminul este un colorant rosu stralucitor produs din insecte, cosenile, specie de gandac din America de Sud, uscate si zdrobite. Carminul nu este recomandat in alimentatia copiilor pentru ca poate produce hiperactivitate si deficiente de concentrare. Poate produce astm, alergii si rinite”, sustine APC.

Alti aditivi periculosi sunt E150, E200, E200, E211, E202 si E223, care poate provoca “soc anafilactic sau altfel de reactii alergice la persoanele sensibile”.

Produsele de post mai contin substante care pot ataca smaltul dintilor, dar si aditivi care pot genera dereglari hormonale, boli intestinale si tulburari nervoase.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img