joi, 18 aprilie, 2024

Produsele lactate sunt de fapt… neutre

Distribuie:

Publicat:

Produsele lactate ajuta cu adevarat? După ce au analizat trei mari studii prospective de cohortă, cercetătorii concluzionează că produsele lactate au un efect clar neutru asupra sănătății populației generale. Nici benefice, nici negative, sunt neutre.

„Produsele lactate sunt prietenii noștri o viață”. Acest faimos slogan, care poate fi încă auzit în capul nostru sau în anumite reclame, a contribuit clar la imaginea de sănătate pe care o oferim produselor lactate. Cu toate acestea, credințele populare de genul „sunt foarte bogate în calciu și bune pentru oase” au condus câțiva ani. S-au dezvoltat și mișcări anti-lapte și doctrine. Putem cita în mod special profesorul Henri Joyeux sfătuind în prelegerile sale „Yaya” (iaurt)! Odată cu dereglarea pieței informaționale, nu mai știm pe cine să credem. Un studiu publicat în British Medical Journal, care combină rezultatele a trei mari studii de cohortă asupra persoanelor fără boală, concluzionează că consumul de produse lactate este neutru pentru sănătate și că depinde în principal de alimentele cu care sunt înlocuite.

Produsele lactate ajuta cu adevarat? Fără efect asupra mortalității

Compilând rezultatele acestor trei mari studii observaționale, cercetătorii au realizat că nu există nicio diferență între mortalitatea consumatorilor mici (0,8 porții pe zi) și consumatorii mari (4,2) porții pe zi). Există o ușoară diferență între aceste două categorii în ceea ce privește anumite boli – inclusiv boli cardiovasculare și cancer – dar nimic suficient de important pentru a fi semnificativ și pentru a sfătui cu fermitate împotriva consumului de produse lactate. În plus, niciun beneficiu grav pentru sănătate nu poate justifica consumul crescut. În mod similar, consumul de produse din lapte integral este asociat cu o mai mare mortalitate generală, dar și specifică (cardiovasculare și cancer). De asemenea, pentru aceste asociații, diferențele sunt mici.

Ar trebui să le înlocuim?

Noile recomandări ale Sănătății Publice din Franța fac parte din această nouă viziune mai științifică decât propaganda anacronică a industriei lactate privind consumul de produse lactate. Prin urmare, este recomandabil să îl consumi de două ori pe zi. Cu toate acestea, faptul de a nu-l consuma nu pune nicio problemă pentru sănătatea umană (cu excepția cazurilor speciale). Așadar, mâncați-le cu moderație și pentru distracție dacă vă place. Cheia este să știi cu ce să înlocuiești produsele lactate. Și pentru aceasta, optează pentru plante crude, mai degrabă decât pentru carne sau produse prelucrate, dacă vrei să ai grijă de sănătatea ta.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img