sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Produsul apicol care NU trebuie să îți lipsească din casă: Combate răcelile și infecțiile respiratorii

Distribuie:

Publicat:

Produs apicol apreciat, propolisul are numeroase proprietăţi de care este bine să profiţi. Administrat sub formă de tinctură, este un bun fortifiant şi are calităţi antiinfecţioase.

Substanţă răşinoasă, de culoare verde-brună sau cafenie, propolisul este folosit de albine la construcţia stupilor şi utilizat în multe tratamente recomandate de specialişti. Propolisul este adunat de albine şi are o compoziţie complexă. El este format din: 50% răşină, 30% ceară de albine, 10% uleiuri esenţiale, 5% polen şi 5% din alţi compuşi organici.

Propolisul conţine aproximativ 300 de substanţe benefice organismului, printre care vitaminele: A, B, D, E, aminoacizi, microelemente, enzime, precum şi antioxidanţi, potrivit clicksanatate.ro. Una dintre cele mai populare forme în care poate fi găsit propolisul este tinctura, mai exact extractul alcoolic al produsului. Tinctura se poate administra extern sau pe cale orală.

Protejează sănătatea orală

Studiile arată că tinctura de propolis previne formarea fosfatului de calciu, principala componentă a plăcii dentare. De asemenea, are rol antibacterian şi poate fi un produs excelent de îngrijire dentară, dacă este folosit regulat.

Totodată, scade semnificativ cantitatea de bacterii din saliva persoanelor cu boală parodonatală. În aceste cazuri, se recomandă folosirea tincturii pe post de apă de gură, de 5 ori pe zi, timp de o săptămână, pentru vindecare, dar şi pentru reducerea rănilor provocate de afte.

Pentru durerile de măsele, se pune o vată îmbibată cu tinctură de propolis pe gingia dureroasă sau pe măseaua cariată.

Susţine sistemul imunitar

Datorită proprietăţilor sale antibacteriene şi antivirale, tinctura de propolis este de ajutor în cazul infecţiilor gripale, având un efect preventiv şi curativ.

De asemenea, potenţează sistemul imunitar şi este recomandată în caz de: răceli, faringite, laringite, amigdalite, viroze, boli respiratorii cu secreţii abundente, bronşite şi stări de imunitate scăzute.

În general, pentru adulţii şi tinerii, cu vârste de peste 15 ani se recomandă administrarea a 3 picături de tinctură, pe stomacul gol. Tinctura se amestecă cu 1 lingură de miere sau se pune pe o bucată de pâine.

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img